Internetproviders verschuilen zich achter onbegrijpbare gebruikersovereenkomsten en privacy reglementen vol met gaten, maar wat weet een ISP nu werkelijk van je? hoelang worden gegevens zoals IP-adresssen, e-mail en surfgeschedenis bewaard. En belangrijker, wat willen ze van justitie zien voordat ze deze gegevens opgeven en wordt de informatie ook aan marketeers verkocht? Wired onderzocht de "spionage" activiteiten van de acht grootste Amerikaanse internetproviders.
Slechts vier gaven er gedeeltelijk antwoord op de gestelde vragen. Volgens Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center, moeten ISP's voorzichtig zijn met het bewaren van gebruikersgegevens. Het lang bewaren van uitgebreide informatie maakt internetaanbieders een gigantisch doelwit voor de overheid. Vanuit de gebruiker gezien zou het beter zijn als de ISP de gegevens zo snel als mogelijk verwijdert. De overheid zal ISP's als een one-stop winkel voor dagvaardingen gebruiken, tenzij er beleid is voor het vernietigen van gegevens," aldus Rotenberg.
Met de gegevens kan politie verspreiders van kinderporno zoeken, platenmaatschappijen bestandsuitwisselaars aanklagen en bedrijven anonieme posters achterhalen die zich negatief uitlaten. Van de ISP's gaf alleen Cox aan de IP-adressen een half jaar te bewaren. Wat betreft de clickstream van abonnees, de URL's die worden bezocht, zeggen
AOL, AT&T en Cox die niet op te slaan of te verkopen aan marketeers. Qwest ontweek de vraag terwijl Comcast, EarthLink, Verizon en Time Warner geen antwoord gaven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.