Het is moeilijk te zeggen hoe visionairs aan hun inzichten komen, een droom? visioen of toch geestverruimende middelen? In het geval van Bill Gates is het vaak niet duidelijk, maar toen hij in 2004 zijn uitspraak deed dat we vorig jaar geen spam meer zouden ontvangen, dacht de hele wereld dat Bill tegen een grote molen was opgelopen. Wilde Gates tijdens het Wereld Economisch Forum indruk maken, of had Microsoft een geheim wapen in de strijd tegen spam? Microsoft's SenderID mag dan naar eigen zeggen een groot succes zijn, het is nog altijd geen officieel goedgekeurde standaard, zoals onlangs met DomainKeys wel het geval was. Nee, Bill Gates keek verder dan de technische oplossing voor spam, hij voorzag dat onze reactie op spam zou veranderen.
Uit een groot onderzoek blijkt dat internetters spam nauwelijks meer als een probleem ervaren, ook al ontvangt 37% meer junkmail dan ooit tevoren. Inmiddels vindt 28% van de gebruikers spam geen enkel probleem, en bij websurfers met minder dan zes jaar ervaring bedraagt dat percentage zelfs 41%. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de helft van de ondervraagde personen spam wel irritant vindt, maar wat is irritant? Dat het verkeerslicht op rood springt is irritant, dat de weekaanbieding bij de Albert Heijn is uitverkocht, is irritant en dat je reclamefolders ontvangt, terwijl je zo'n grote NEE – NEE sticker op je brievenbus hebt zitten, is ook irritant. Dat neemt niet weg dat de meeste mensen dit gewoon accepteren. Je leest tenslotte zelden dat een reclamebezorger het slachtoffer van een dolgedraaide folderhater is geworden, terwijl er nog altijd internetters zijn, die als het om spam gaat, wel een cursus “omgaan met agressie” mogen volgen.
Nee, spam is een algemeen geaccepteerd fenomeen, waar je niet blij van wordt, maar waar je geen minuut minder door gaat internetten, ondanks een tegenovergestelde mening van sommige onderzoekers. Dankzij de voortschrijdende techiek zijn ook steeds meer mensen van een spamfilter voorzien, waardoor de hoeveelheid spam die toch nog de digitale brievenbus vervuilt, ernstig meevalt.
En niet alleen de perceptie van de thuisgebruiker over spam is aan het matigen. Ook de rechter laat zich niet meer zo makkelijk door spambestrijders, zoals de OPTA, overtuigen. Nu is het natuurlijk de vraag of Speko wel of niet gespamd heeft, het verweer van de rechter dat de OPTA niet kon aantonen dat mensen zich niet voor de spammailings hebben ingeschreven, spreekt boekdelen. Het mag toch algemeen bekend zijn dat spammers juist zoveel mogelijk moeite doen om hun slinkse werkwijze te verbergen, wat het juist onmogelijk maakt om aan te tonen dat een bedrijf spamt. Gelukkig hoeven Nederlandse spammers zich toch geen zorgen te maken, want sinds een goed jaar is het ook niet meer mogelijk om bij spamvrij.nl spam aan te melden. Dat kan nog wel bij de OPTA, maar dat is dus ook geen garantie voor succes.
Uiteindelijk heeft Bill Gates, zij het een goed jaar later dan verwacht, toch gelijk gekregen, en dat is niet slecht voor iemand die dacht dat 640K genoeg voor iedereen zou zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.