Politie en inlichtingendiensten zijn niet alleen vaste klanten van keylogger aanbieders, als het nodig is sluiten ook anti-virusleveranciers een oogje voor de politie spyware. Naar aanleiding van een Amerikaanse rechtszaak waarbij de DEA door middel van een keylogger de PGP en Hushmail encryptie van een verdachte wist te omzeilen, is beveiligingsaanbieders gevraagd of ze politie spyware bewust zouden negeren.
Hoewel de meeste bedrijven zeggen nog nooit een gerechtelijk bevel te hebben ontvangen om een politie backdoor door te laten, laat Check Point, aanbieder van de populaire ZoneAlarm firewall, weten dat het zo'n verzoek op dezelfde manier zou honoreren als de verzoeken van third-party vendors die op de whitelist willen komen. Daarnaast worden klanten ook niet ingelicht als de rechter dit de aanbieder verbiedt. Alleen eEye Digital Security beweert dat ze geen uitzondering voor justitie maken.
Het is dan nog geen gemeengoed dat inlichtingendiensten beveiligers dwingen om hun politie spyware te whitelisten, beveiligingsexperts zijn bang dat dit slechts een kwestie van tijd is. Toch blijft het onduidelijk of de politie hier wel de juridische autoriteit toe heeft, en de overheid niet de grenzen van de wet overschrijdt door dit soort verzoeken toe te staan. In theorie is het bijvoorbeeld mogelijk dat de Amerikaanse overheid een beveiligingsaanbieder verplicht om keyloggers en spyware via de auto-update feature van de software op het systeem van een verdachte te installeren.
Mocht "fedware" vaker gebruikt worden, dan zouden criminelen best wel eens voor open source oplossingen zoals ClamAV kunnen kiezen, aangezien de kans op politie backdoors bij deze software kleiner is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.