58 criminelen hebben dankzij een Russische hackertool meer dan 500.000 Windows PC's weten te infecteren met malware. De MPack toolkit is erg succesvol, want van de 3,1 miljoen pogingen heeft het een slagingspercentage van 16%. De malware steelt bankgegevens, die dan via SSL naar de criminelen worden gestuurd. MPack gebruikt naast browser lekken in Firefox, Opera 7 en Internet Explorer, ook kwetsbaarheden in QuickTime en Winzip. Ondanks het feit dat de toolkit al sinds juni bekend is, zou de meeste beveiligingssoftware de toolkit niet detecteren. De virusschrijvers geven dan ook de garantie dat de malware op het moment van verkoop door geen enkele virusscanner te detecteren is.
MPack vervangt op geïnfecteerde machines de online bankieren websites. Hierdoor zien slachtoffers niet dat ze hun gegevens op een nepsite invullen, waarna de informatie naar de aanvallers wordt gestuurd. "Vanaf dit moment heeft de aanvaller alle informatie die hij nodig heeft om criminele activiteiten uit te voeren, zoals het pinnen van geld. Het enige wat hij moet doen is de gestolen informatie op een magnetische strip plaatsen, en dan de pincode te gebruiken. Talloze klanten van veel online banken over de hele wereld zijn kwetsbaar," zegt Yuval Ben-Itzhak, CTO van Finjan.
Naast het stelen van persoonlijke en financiële gegevens, gebruikt de malware ook een keylogger om informatie over wat erop de PC gebeurt te verzamelen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.