Als cameratoezicht complete onzin is, dan heeft de gewone
burger dus ook niets te vrezen van cameratoezicht.....
Ja, zo kan er altijd wel een slogan worden bedacht. Cameratoezicht werkt alleen met direct toezicht en directe repressie. Ik heb zelf jarenlang cameratoezicht uitgevoerd in Maastricht en weet dus uit praktijkervaring wat wél werkt en wat niet. Helaas hebben de meeste bestuurders (ambtenaren) geen kaas gegeten wat realistische en goed doordachte beveiliging is. Ze hangen maar ergens een camera op, er is geen directe monitoring van de beelden en geen directe repressie als er iets mocht gebeuren. Het gevolg is dat een camerasysteem dan weggegooid geld is. De crimineel weet dan toch wel dat hij alles doen kan zonder dat het gevolgen heeft.
Bovendien wordt er vaak een fout gemaakt wat je met een camerasysteem precies wilt doen. Wil je
preventie (het voorkomen van criminaliteit) of wil je
repressie (dan is er al wat gebeurd). De betreffende politieambtenaar heeft wel gedeeltelijk gelijk als het over het
voorkomen van aanslagen e.d. betreft. Daar kan een camerasysteem inderdaad niet zoveel aan bijdragen (uitzonderingen daar gelaten want de preventie is zeker niet nul), maar is ook inherent aan het werkelijke doel waarom er een camerasysteem daar hangt, namelijk:
repressie en zeker niet
preventie.
Voor de Londense situatie heeft de
Ring of Steal zeker zijn vruchten afgeworpen. Het Britse systeem is zo ontworpen dat iedereen, al bij de grens wordt gefilmd. Dit heeft gevolgen gehad voor het oppakken van Ierse terroristen van de IRA, die een bomauto in centraal Londen hadden achtergelaten. Dankzij het camerasysteem waren ze tot in hun woonplaats terug te traceren. (repressie).
De verdachten van de aanslagen in Londen zijn ook door het Britse camerasysteem vastgelegd. De foto's van de verdachten werden op de nationale TV geplaatst en er kwam vervolgens informatie binnen waardoor men deze personen kon identificeren. Let wel: dit is niet voor, maar
na de aanslagen gebeurd (dus repressie).