Het IP-adres dat elke internetgebruiker heeft moet worden gezien als persoonlijke informatie, zo liet de Duitse commissaris voor databescherming gisteren het Europese parlement weten. Scharr staat aan het hoofd van een EU-groep die onderzoekt hoe zoekmachines omgaan met de privacy van hun gebruikers, en of ze zich wel aan de Europese privacywetgeving houden. Zodra iemand aan de hand van het IP-adres is geïdentificeerd, moet het adres als persoonsgegeven worden beschouwd.
Google is het daar niet mee eens, en is van mening dat het alleen maar de locatie van een computer identificeert, en niet de gebruiker. Scharr erkende dat IP-adressen niet altijd aan een persoon te koppelen zijn, toch gebruiken veel mensen altijd dezelfde computer met hetzelfde IP-adres. De ontstane discussie is erg belangrijk, omdat het verstrekkende gevolgen kan hebben voor de manier waarop zoekmachines gegevens bewaren.
Google's privacychef Peter Fleischer houdt echter vol dat het IP-adres alleen wordt verzameld om de gebruiker een betere dienst te kunnen verlenen. "Als iemand football typt, dan krijg je een ander resultaat in Londen dan in New York het geval is." Hoe meer informatie Google heeft, des te nauwkeuriger de zoekresultaten.
Microsoft bewaart geen IP-adressen om individuele gebruikers te identificeren, maar de strategie van de softwaregigant is gebaseerd op gebruikers die via de Passport dienst inloggen, wat weer is gekoppeld aan de Hotmail en Messenger diensten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.