Een derde van de grote bedrijven, organisaties met meer dan 500 man, analyseren het surfgedrag van hun personeel continu en nog eens een derde incidenteel. Bij de kleinste bedrijven is dat respectievelijk 12 en 16 procent. Van de managers zegt 18% dat ze op elk moment van de dag meekijken, en doet 29% dit zo nu en dan. 44% doet helemaal niet aan monitoring. Het personeel is hier in veel gevallen ook van op de hoogte. 48% weet namelijk dat ze niet kunnen surfen of mailen zonder dat de baas meekijkt.
Security.NL voerde in samenwerking met Webwereld en NuZ.nl onder meer dan 2000 bezoekers van de websites een onderzoek uit naar het beveiligingsbeleid binnen de organisatie.
Accounts ex-werknemers snel verwijderd
Gebruikersaccounts van ex-werknemers zijn vaak oorzaak van aanvallen op het bedrijfsnetwerk, waarbij er meestal uit wraak wordt gehandeld. 61% van de bedrijven zegt echter dat accounts van ex-werknemers binnen een paar dagen worden verwijderd. Bij vijftien procent verschilt dit per keer. Opmerkelijk is dat werknemers zeggen dat accounts helemaal niet zo snel worden verwijderd. 39% van het personeel zegt dat accounts binnen een aantal dagen onklaar worden gemaakt.
Eigen personeel grootste gevaar
Managers hebben naar eigen zeggen goede reden voor het monitoren van personeel, want werknemers zijn het grootste gevaar voor de toekomst. De reden hiervoor is dat ze onbewust (23%) of bewust (9%) vertrouwelijke informatie kunnen doorspelen. Hoe groter de organisatie, hoe meer men vindt dat bewust lekken voor het eigen personeel het grootste risico vormt. Van de beslissers bij organisaties met meer dan 500 man personeel antwoordt 15 procent dat tegenover drie procent bij de bedrijven met vijf of minder medewerkers.
Managers in de gezondheidszorg maken zich opvallend veel zorgen om de bescherming van vertrouwelijke gegevens: 34 procent tegenover een gemiddelde van 22% over alle vakgebieden. Niet voor niets antwoordden medewerkers in de gezondheidszorg op de eerdere vraag over het naar buiten brengen van gevoelige gegevens het vaakst positief.
Directeuren en ict-managers zijn relatief het meest bevreesd voor aanvallen door hackers (20% tegenover gemiddeld 14%) en ook ict-managers (19%). Systeem- en netwerkbeheerders maken zich tot slot het meeste zorgen over 'onbewust lekken door medewerkers': 31 en 30 procent. Bescherming van vertrouwelijke gegevens (19%) en gerichte aanvallen door hackers (14%) worden ook als grote bedreigingen gezien in de komende jaren. Voor spam (6%) en bedrijfsspionage (6%) is minder vrees.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.