Gisteren vond de officiële lancering van de iPhone in Engeland plaats, en naast alle feestelijkheden heeft Apple voorman Steve Jobs ook een oorlogsverklaring afgegeven aan iedereen die het mobieltje probeert te hacken. Eerst gingen er nog geruchten dat Apple het hacken van de iPhone zou negeren of zelfs aanmoedigen, maar dat lijkt allesbehalve het geval. "Het is een kat en muis spel. We proberen vooraan te blijven lopen. Mensen proberen in te breken, en het is onze taak om ze te stoppen."
En voor een goede reden. Apple zou tussen de 500 en 800 dollar per Engelse O2 klant krijgen, terwijl Amerikaanse AT&T klanten 250 dollar opleveren. Daarnaast vormen de hackers ook een gevaar voor de lucratieve ringtonemarkt waar Apple zich op wil begeven. De afgelopen weken zijn er verschillende tools verschenen voor het unlocken van de iPhone of het plaatsen van eigen ringtones of spelletjes.
Het blijft echter de vraag hoe Apple de hackers wil bestrijden, door middel van rechtszaken of software updates. Volgens beveiligingsonderzoeker Chris Soghoian zal Jobs niet de juridische weg van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) inslaan, omdat de wet het unlocken van iPhone niet verbiedt. Het laten aanpassen van de gewraakte DMCA kan er voor zorgen dat de rechter of het congres de geldigheid van de wet opnieuw bekijkt, en dat kan voor Apple veel ergere gevolgen hebben. De kans is dus groot dat Apple regelmatig met patches komt die door de gemeenschap ontwikkelde software sloopt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.