image

Jaaroverzicht virussen 2000

woensdag 27 december 2000, 21:50 door Redactie, 0 reacties

VBS.LoveLetter.A gaat zonder twijfel de boeken in als het meest in het oog springende virus van het jaar 2000. Bedrijven waren dit jaar op grote schaal de dupe van enkele uiterst agressieve virussen en wormen. Begin mei schrikte de Internetwereld op van het inmiddels legendarische VBS.LoveLetter.A-virus. Het in een attachment verstopte virus legde binnen een zeer kort tijdsbestek vele mailservers van grote bedrijven plat en infecteerde miljoenen PC's. Argeloze Internetters openden het aanlokkelijk klinkend bestand, met alle gevolgen van dien.

VBS.LoveLetter.A ging grondig te werk. Ten eerste vermenigvuldigde het virus zich door een kopie van zichzelf naar alle contactpersonen van het Outlook-adresboek te sturen. Ten tweede veranderde het virus van alles op de harde schijf. Bestanden werden aangepast, hernoemd of onbruikbaar gemaakt. De uiterst effectieve worm veroorzaakte een miljardenschade en teisterde grote concerns. Overal ter wereld werd het beruchte virus gekopieerd. Zo'n 25 klonen werden gaandeweg ontdekt.

Naast VBS.LoveLetter.A verschenen er nog meer virussen die toesloegen via het e-mailprogramma Outlook. Een virus dat ontvangers een 'Prettige Kerst' toewenste zat verstopt in een e-mail met het onderwerp 'Navidad', het Spaanse woord voor Kerst. Navidad liet computers en programma's crashen. Het virus was echter lang niet zo verwoestend als het Filippijnse collega.

Een andere romantisch ingestelde worm, W32.Blebla.Worm aka Romeo and Juliet, sloeg zelfs toe zonder dat een attachment geopend hoefde te worden. Ook deze bug maakte gebruik van een gat in Outlook en verspreidde zich via HTML-mailtjes. Het virus kan kwaadaardige scripts uitvoeren. Het was met name de manier waarop het virus zich verspreidde, zonder opening van een attachment, die beveilingsexperts verontrustte.

Antivirusproducent Symantec waarschuwde medio december nog voor een destructief virus dat op eerste kerstdag actief zou worden. Het virus zou de BIOS van computers uitschakelen waardoor het systeem niet meer opgestart zou kunnen worden. Daarnaast zouden bestanden worden overschreven. Naar het zich nu laat aanzien is er weinig van de voorspelling van Symantec terecht gekomen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.