De uitgever van de .name domeinextensie vraagt geld voor toegang tot de Whois informatie, wat beveiligingsonderzoekers frustreert bij het ontmaskeren van frauduleuze websites. Bij het bestrijden van phishing sites kijken de onderzoeker naar Whois gegevens, zoals de eigenaar van het domein, hosting service en contactgegevens. Via de informatie kan men achterhalen wie voor een bepaalde zwendel verantwoordelijk is, of onschuldige webmasters waarschuwen als hun website gehackt is.
Het Global Name Registry vraagt voor de informatie twee dollar per dag voor vijf wachtwoorden, maar dat is voor sommige onderzoekers teveel. "Ze hebben het .name TLD omgetoverd tot een schuilplaats waar boeven zich kunnen verstoppen. Als ik 1000 domeinen moet rapporteren ga ik geen 2000 dollar betalen", zegt beveiligingsdeskundige Gadi Evron.
Volgens het ICANN mag het Global Name Registry de gegevens verborgen houden, deels omdat Britse privacywetgeving dit verplicht stelt. Maandag werd bekend dat het ICANN mogelijk de Whois-database met informatie over andere top-level domeinen voor het publiek wil sluiten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.