Sunbelt Software te Clearwater in de VS bestaat al vanaf 2002. De oprichter is een Nederlander, Sjoerd Sjouwerman, die oorspronkelijk bij een Kluwer-uitgeverij heeft gewerkt: Softkey te Deventer specialiseerde zich in veiligheidsoplossingen, waaronder een zeer goed backup-programma (onder Msdos, het draaide overigens ook goed onder W95 en W98. ). Sunbelt is vanaf het begin innovatief geweest en kent in de VS veel trouwe klanten. Zij ontwikkelden een zeer goede firewall die later door Microsoft is gekocht en die onder de naam Microsoft Defender op de markt werd gebracht. Microsoft Security Essentials maakt nog steeds gebruik van de technieken van Sunbelt Software. Sunbelt is dan ook een Microsoft Gold Certified partner.
Sunbelt is ook de maker van de bekende Kerio firewall en het in professionele kringen geliefde Counterspy. Sinds kort is er een partnership met GFI, waardoor het bereik van Sunbelt Software en Sunbelt Security versterkt is.
Sunbelt geeft ook een aantal e-mail nieuwsbrieven uit met opiniërende bijdragen, nieuwe bedreigingen en nuttige tips en trucs en nuttige en al dan niet grappige weetjes. Over het algemeen stellen de redacteuren zich behoorlijk kritisch op, ook naar Microsoft toe. Enkele titels: WXPnews, W7news, Wservernews.
Valse positieven zijn nooit te vermijden. Persoonlijk heb ik liever honderd valse positieven dan één item dat door de mazen glipt. Overigens maken programma's als Webroot Windows Washer en Pinnacle Studio, hoe handig en nuttig ook, gebruik van code die ook in malware wordt gebruikt. En dan is een waarschuwing terecht. Dit laat zich overigens meestal goed uitschakelen. De filosofie achter Vipre is dat een beveiligingsprogramma nooit het gebruik van de computer en dus de door de gebruiker gewenste functionaliteit hinderlijk in de weg mag staan. Wie Microsoft Security Essentials op zijn machine heeft (gehad) zal weten wat ik bedoel. MSE draait weliswaar met een minimaal geheugengebruik, maar haar bestand MsMpEng.exe zorgt tijdens het opstarten voor een processortijdgebruik van 98% en dat gedurende een minuut of twee drie. 'Onderweg' vriest de computer regelmatig een 10 tot 60 seconden vast. Met weliswaar goede bedoelingen, maar dat stoort wel en is weinig hi-tec te noemen. Ander voorbeeld is de Nortonbagger die zich zodanig in het register nestelt dat na de officiële deïnstallatie nog een stief kwartiertje werken in het register noodzakelijk is om alle resten te verwijderen, daar helpt zelfs geen registercleaner (meestal ook min of meer gevaarlijke prut) aan. Dit soort zaken zul je bij Sunbelts producten niet meemaken. Dat hier tegenover staat dat je bij Vipre zelf wat dingen zult moeten configureren is de keerzijde, ieder nadeel heeft echter zijn voordeel. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een beveiliging die ik zelf in de hand heb dan voor een applicatie die je systeem ongevraagd volledig gaat verbouwen zodat je absoluut geen kijk meer hebt wat er onder de motorkap gebeurt. Kwestie van bewust PC gebruik.
Voor wat 'allerlei betatesters enz.' te melden hebben, zoals het ongespecificeerde 'bosjes false positives', koop ik net zoveel als voor de gemiddelde knulware die met bombarie wordt gepresenteerd, vertrouwen in het niveau van de gemiddelde internetgebruiker is namelijk de slechtste optie die er is. Zélf testen, en dan weet je het.
Bij ons geldt dat wanneer de online test ShieldUp van de (ietwatdoorgeschoten) beveiligingsfreak Steve Gibson (Gibson Research Corporation, grc.com) laat zien dat je systeem op het IP adres na niet zichtbaar is of met ping's benaderd kan worden, de minimale veiligheid is gewaarbogd. En dat is bij Vipre Pro, maar ook bijvoorbeeld bij MSE , AVG, Eset en Avast zonodig samen met eventueel de Windows firewall, Kerio of Zone Alarm om er maar een paar te noemen, absoluut het geval. De rest is een kwestie van keuze én ook van 'smaak'. En natuurlijk van écht weten waar je mee bezig bent.
J. Nijkerk