Doordat onze hersenen niet goed zijn ontwikkeld, kunnen mensen geen goede beslissingen maken als het aankomt op beveiliging in de moderne wereld, zo waarschuwt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Er is een gapend gat in de werkelijke security en de beveiliging die mensen ervaren, wat tot slechte keuzes kan leiden. "Als soort werden we erg goed in het bepalen van gevaar in een klein Afrikaans dorp 100.000 jaar geleden, maar in de hedendaagse tijd is dat een stuk lastiger."
Zo overdrijven veel mensen weinig voorkomende risico's zoals vliegen. Vliegen is veiliger dan autorijden, maar omdat auto ongelukken vaker voorkomen, wordt het als minder riskant ervaren. Ook overdrijven mensen de risico's van situaties waar ze geen controle over hebben of reageren hier buitensporig op. "In de IT industrie denken we graag dat we computers zijn, maar we komen niet eens in de buurt. De hersenen bevinden zich nog steeds in de beta fase, ze zijn niet perfect gemaakt."
Volgens Schneier richten teveel produkten zich op de emotie van de mensen, in plaats van wat de feiten ons vertellen, en dat is slecht voor de industrie. Eerder dit jaar waarschuwde de goeroe ook al hoe slecht het brein is in het beoordelen van risico's.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.