Naymz.com is een 'sociale netwerksite' voor Reputation Management for Professionals. Een soort LinkedIn dus. Maar met een interessant verschil: voor een heleboel mensen is er alvast een profiel aangemaakt. Ben je één van die gelukkigen en tref je je eigen naam aan, dan kun je zeggen "This Is Me". Vervolgens kun je een wachtwoord kiezen en je profiel verder aanvullen en in gebruik nemen. Volgens de Terms of Use mag je je niet voor een ander uitgegeven. De rest van de Terms of Use gaan over vunzige content, de belangen van de aanbieder - kortom het feit dat je volledig aan de wolven bent overgeleverd als er iets misgaat. En als iemand anders je naam en profiel inpikt, ben je gebonden aan Terms of Use die je nooit gezien hebt... Op Naymz.com heb ik lekker zitten rondklikken en nu ben ik een heleboel verschillende mensen.
Nayms.com maakt het wel heel eenvoudig om iemands identiteit te kapen. Hij bestaat immers al. Eén klikje en je bent binnen. Heb ík dan een identiteit gestolen? Of heeft Naymz dat gedaan door alvast een profiel aan te maken en dat vervolgens te grabbel te gooien...?
Dergelijk misbruik kan - hoewel iets minder eenvoudig - op alle sociale netwerksites. De feitelijke identificatie is namelijk meestal het e-mail adres. Ik kan een profiel aanmaken dat verdacht écht overkomt, zeker als ik het échte CV van iemand heb. Een leuke query op google met CV en filetype:doc levert genoeg kandidaten op om vrolijk te gaan klieren.
Soms is het e-mail adres dat de identiteit bepaalt een bedrijfsgebonden adres. Dan is er een redelijke kans dat dat ook het echte adres is. Maar de meeste mensen kiezen een gmail of ander pseudo-anoniem adres, omdat het doel van de site toch zeer sterk richting jobhoppen gaat en je niet wilt omkomen in de spam.
Als je een verzoek ontvangt om te linken, kun je eigenlijk alleen afgaan op het gevoerde mailadres en als je dat kent, kun je het accepteren. En daar speelt natuurlijk een klassiek probleem: een mailadres als (ik noem maar wat) piethein.donner@minswz.nl ziet er geloofwaardig uit. Maar wimdevries@gmail.com? Welke Wim de Vries heb je dan voor je? De keuze voor een mailadres wordt bepaald door de beschikbaarheid van de naam, niet door de representativiteit ervan. Als ik jeroen.pauw@jeroenpauw.tk wil gebruiken, is er niemand die mij daarvan weerhoudt. Misleiden is extreem simpel. Zeker in e-mail, waarin je met outlook een displaynaam in plaats van een SMTP-adres ziet.
De aanbieder van het tk-domein meldt opgewekt dat jeroenpauw.tk mijn 'new web identity' is, onder de briljante leus "Renaming the Internet". En met dit adres kan ik dan netwerken - er zijn vast veel mensen die erin trappen. Wie wil er nu niet op TV?
Het internet is in essentie voor de gebruikers anoniem. Ja maar, roepen de wijsneuzen dan, je kunt het IP-adres opvragen. Ja duh, niet iedereen werkt bij de politie of een ISP. En zeg nu zelf, als je daar wel werkt, verifieer je ieder mailtje of het IP-adres van de afzender geloofwaardig is in relatie tot het mailadres en het tijdstip van verzenden? Het internet zal altijd tot op behoorlijke hoogte anoniem blijven, ongeacht kentekens, PKI-spullenboel en andere warrige ideeën uit overheids- of commerciële kokers. Gegeven dat de gemiddelde westerse opsporingsdienst al heel veel moeite moet doen om handelingen terug te voeren op een natuurlijke persoon, is het onwaarschijnlijk dat het particulieren ooit zal lukken.
Natuurlijk zijn er meer manieren mogelijk om een digitale identiteit te creëren. Ik kan een digitale handtekening aanmaken, al dan niet met PGP, om mij voor mijzelf uit te geven. Dat levert wel een zekere geloofwaardigheid op. Maar in feite geloven de mensen dan niet mij, maar het heilige PGP of het zalige PKI.
Het punt is, dat gebruikers de geloofwaardigheid van een systeem afmeten aan de gangbaarheid daarvan. Er worden aannames gedaan over de echtheid van een gebruiker op basis van het vertrouwen in de aanbieder van het stuk achter het apestaartje of het gele slotje in de statusbalk. Dit is zo'n beetje de essentie van 'Identity 2.0' waarin de 'community rating' van een 'identity provider' de geloofwaardigheid van een digitale identiteit zal garanderen. Dus als het merendeel van de username@provider.id identiteiten in de praktijk klopt, zullen ze allemaal kloppen. Identity 2.0 zal nog wel in Beta zijn. En zoals je ziet, als je zelf geen online identiteit creëert, doet een ánder dat wel voor je. Met de toename van het aantal psuedo-identiteiten, zal het misbruik verder toenemen en kunnen mijn collega’s en ik niet vervroegd met pensioen.
Minister Hirsch Ballin heeft wel een oplossing. Het moet gewoon verboden worden je voor een ander uit te geven op het internet. Nou, ik daag je uit je eens voor jezélf uit te geven. Dat gaat mij alvast niet lukken; de naam Peter komt in mijn nogal groot uitgevallen familie heel wat keren voor. Toen ik mij bij mijn ISP aanmeldde, bleek ik nummer 446. Ha! Al die 445 anderen geven zich voor mij uit! Het moet verboden worden! Nee, dan mijn Mijn Oom Wim, die écht de Vries heet. Hij heeft een nog veel groter probleem....
Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -
Vorige columns van Peter
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.