image

Firewalls voor thuis of een klein kantoor

maandag 5 februari 2001, 23:02 door Redactie, 0 reacties

Als je constant on-line bent, met bijvoorbeeld een kabel of ADSL verbinding, is de kans groter dat je een doelwit van mensen wordt die uit zijn om de gegevens op je PC te bemachtigen, of om deze bijvoorbeeld te gebruiken om andere netwerkgebruikers aan te vallen.

Besturingssystemen als Linux en FreeBSD zijn standaard voorzien van software om ongewenste verbindingen af te schermen door middel van firewall-achtige faciliteiten. Microsofts Windows besturingssysteem en afgeleiden daarvan (NT, 2000) zijn echter nog steeds zeer populair, en hiervoor zijn produkten als Zonealarm en de Tiny Personal Firewall beschikbaar.

Een groeiend aantal mensen wil zijn verbinding met een aantal computers tegelijk gebruiken, en deze computers tevens beschermen tegen de boze buitenwereld. Hiervoor zijn voor Windows onder andere Winroute, Sygate beschikbaar en Norton Personal Firewall beschikbaar.

Vaak is een werkstation dat als firewall en router functioneert niet een ideale oplossing: als de PC crasht, zit de rest van het netwerk zonder internet.
Vaak wordt dan verkozen om op een oude PC die toch over was bijvoorbeeld het op Linux gebaseerde FreeSCO, het op FreeBSD gebaseerde PicoBSD en GnatBox of IProute (onder MSDOS!) te installeren. Dit vereist uiteraard enig geduld en oefening.

Voor degenen die hier geen zin in hebben zijn relatief goedkope hardwareoplossingen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld SMC's Barricade (router, firewall & hub), de DLINK DI-701 (router/firewall) of ZyXEL's recente aanwinst, de uitgebreide ZyWall 10. Practically Networked heeft een aardig overzicht gemaakt van firewall/routing appliances.

We hopen hierboven een aardig overzicht van firewall produkten voor thuis of een klein kantoor te hebben gegeven. Dit overzicht houdt overigens geen specifieke aanbeveling van enige van de genoemde produkten in.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.