Beveiligingsonderzoekers hebben een computerworm ontdekt die geen bestandsnaam gebruikt en daardoor onzichtbaar is, de truc is echter al jaren oud. Joydotto lijkt in eerste instantie op elke andere worm en verspreidt zich via een autorun.inf bestand naar alle draagbare media. Naast het niet gebruiken van een bestandsnaam, markeert de worm een gedeelte van de harde schijf als corrupt. Op deze manier voorkomt Joydotto dat hij wordt overschreven. De enige manier om de worm te vinden is als je z'n exacte locatie weet en over de juiste sleutels beschikt om hem te ontsleutelen.
De worm versleutelt zichzelf met drie verschillende sleutels. Deze informatie is opgeslagen in een loader die de worm gebruikt om zichzelf uit te voeren. De truc werd vroeger toegepast door DOS-virussen, maar is niet meer populair bij de nieuwe generatie malware.
Zodra de worm actief is gaat die op zoek naar draagbare media met een FAT partitie. Het zoekt een willekeurige locatie op de schijf met voldoende ruimte om te "overwinteren". Dan versleutelt de worm zich en schrijft het de versleutelde data naar deze locatie. De clusters worden daarna als corrupt aangemerkt. De laatste fase bestaat uit het maken van de loader en een autorun.inf bestand dat in de root van de schijf wordt geplaatst en naar de loader wijst.
Het enige dat de worm weggeeft is het autorun.inf bestand. Als een gebruiker dit bestand opmerkt en naar een virusbedrijf opstuurt, zal die alleen zien dat die data vanaf een bepaalde offset leest. Het doorsturen van de echte wormcode is een stuk lastiger. Daarnaast kan de virusschrijver de naam van de loader eenvoudig aanpassen mochten virusbedrijven die detecteren.
Symantec's Liam OMurchu laat weten dat de worm interessant is omdat het een oude truc gebruikt die dood en begraven leek. Daarnaast is het een bewijs dat virusschrijvers het verleden niet vergeten bij de ontwikkeling van nieuwe wormen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.