Inmiddels gebruikt 70% van de geldautomaten Windows XP als besturingssysteem en dat maakt het betalingsverkeer kwetsbaar voor hackers. Waren de geldautomaten vroeger nog voorzien van exotische hardware en software, de afgelopen jaren is men overgestapt naar algemenere systemen zoals Windows. Daardoor zijn de machines in principe desktop PC's, die met dezelfde dreigingen te maken hebben als thuisgebruikers, zo beweert beveiligingsbedrijf NetworkBox.
Niet alleen zijn geldautomaten kwetsbaar voor wormen of denial of service aanvallen, malware zou bijvoorbeeld gegevens zoals kaartnummer, rekeningnummer, saldo en andere zaken kunnen stelen. Deze gegevens worden namelijk onversleuteld verstuurd en zijn daardoor eenvoudig te verzamelen. Alleen de pincode wordt versleuteld. Naast het stelen van informatie behoort zelfs het overnemen van de machine tot de mogelijkheden.
Dat dit een reële dreiging is bleek al uit het verleden, toen geldautomaten door de Nachi, Sasser en SQL Slammer wormen besmet raakten en 13.000 machines van de Bank of America uitschakelden. Menig geldautomaat is van een firewall voorzien, maar kan daarmee denial of service aanvallen niet voorkomen. Ook voorkomt dit niet dat het verkeer onversleuteld verstuurd wordt.
Gratis geld
"Als je een programmeur bent en je hebt enige ervaring met programmeren, dan is het een eitje. Als een exploit op een thuiscomputer werkt, werkt het ook op een geldautomaat", zegt consultant Gyan Chawdhary van IRM. En dat is een serieus probleem, want wat als een worm zich verspreidt. Hoe lang duurt het dan voordat die bij alle automaten patches zijn uitgerold?
Voor aanvallers die niet veel moeite willen doen zijn er ook andere opties, zoals het lezen van de handleiding. Onderzoekers van IRM lukte het om 2 op de 3 Britse geldautomaten via een standaard code die in de handleiding te vinden was, te openen, om daarna de inhoud van de kluis mee te nemen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.