Meer dan de helft van alle malware die op het internet in omloop is wordt niet door anti-virus software herkend, zo beweert een digitaal beveiligingsbedrijf. Een maand lang werden de prestaties van de beste virusscanners gemeten. Dagelijks kregen de oplossingen van F-Secure, Kaspersky, McAfee, Sophos en Trend Micro nieuwe malware te verwerken. De resultaten van Symantec waren onvolledig en werden daarom niet in de test meegenomen.
Tijdens de test waren de scanners van de meest recente updates voorzien en was ook de auto-update optie ingeschakeld. "Gegeven de reactieve aard van de huidige malware en anti-virus detectie, zijn zelfs de beste virusscanners in het nadeel om bij te blijven. Omdat anti-virus oplossingen voornamelijk al geïdentificeerde dreigingen kunnen detecteren, worden die snel door aangepaste versies vervangen en gebruiken criminelen deze periode om nietsvermoedende machines te infecteren," zo laten de onderzoekers weten.
"Zoals de resultaten laten zien, detecteren de populairste virusscanners minder dan de helft van de nieuwste malware-dreigingen. Als je dus een kwaadaardige website bezoekt heb je een kans die groter is dan 1 op 2 om met malware besmet te raken."
McAfee kwam als slechtste uit de bus en wist tussen juni en juli 34% van de malware te detecteren, de beste scanners weten net boven de vijftig procent uit te komen. Volgens de onderzoekers wordt twee procent van alle malware op Nederlandse websites gehost, terwijl dat in de laatste helft van vorig jaar nog 1% was. Nederland is een stuk populairder (4%) als het gaat om "drop sites", plekken voor het verzamelen van gestolen informatie. Daar delen we samen met Brazilië en Groot-Brittannië de vierde plek.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.