Jongeren met kennis van ICT worden op universiteiten, computerclubs en via het internet gerekruteerd om criminelen te ondersteunen bij malafide praktijken, zo stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Het WODC deed onderzoek naar de verschillende verschijningsvormen, daders en georganiseerde netwerken van high-tech crime. Met name het in kaart brengen van de partijen en individuen die zich hiermee bezighouden was volgens de onderzoekers een probleem.
Wel ontdekten ze dat het aantal gevallen van internetcriminaliteit sterk stijgt. Zo zouden ICT-dienstverleners in toenemende mate criminele bedoelingen hebben en betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit. Naast het rekruteren van afgestudeerde IT'ers is er volgens de onderzoekers inmiddels ook binnen het criminele circuit voldoende technische kennis aanwezig om zonder hulp van buitenaf een grote slag te slaan.
Vooral de handel in botnets is een belangrijke criminele markt binnen de georganiseerde misdaad. In Nederland zijn 'High-tech criminele samenwerkingsverbanden' vooral actief op het gebied van internet- en voorschotfraude. Nederland is bovendien een belangrijke toeleverancier van botnets, die tegen forse betaling te huur worden aangeboden, en een belangrijk doelwit van dDoS-aanvallen. Vooral virusschrijvers spelen in dit kader een prominente rol om de controle over andermans systemen te krijgen en deze te bespioneren, zo stellen de onderzoekers.
Ook het aanpassen of defacen van websites of het ontwikkelen van nepwebsites waarnaar mensen worden omgeleid (pharming) zijn in toenemende mate activiteiten waarmee grof geld kan worden verdiend
Huur een hacker
Als belangrijkste ontwikkeling op het gebied van georganiseerde misdaad en high-tech crime merken de onderzoekers aan de inzet van ICT-dienstverleners en -experts. Vooral criminele netwerken uit Oost-Europa en Rusland zouden hackers inhuren die veelal afkomstig zijn uit West-Europa. "Hackers hebben in de loop van de jaren ontdekt dat er met hun deskundigheid snel en veel geld te verdienen is". Daardoor zijn hackers ook bij criminelen in de belangstelling gekomen en in sommige gevallen behoren ze er (waarschijnlijk) ook toe.
Een aanzienlijk deel van de criminelen met belangstelling voor high-tech crime heeft bijvoorbeeld belang bij botnets, en dat geeft de hackers die over deze zombienetwerken kunnen beschikken een bijzondere positie. Hackers zijn daarmee geworden tot belangrijke ‘facilitators’ voor criminele groeperingen. Zij leveren op bestelling allerlei technische hulpmiddelen zoals backdoors, Trojaanse paarden, bots en volledige botnets.
Met name de multifunctionele toepassingen van malware en botnets zijn sterk bepalend voor de criminele markt van high-tech crime: zij worden op maat gemaakt en faciliteren diverse criminele activiteiten zoals dDoS-aanvallen, phishing, spamming, internetfraude en verspreiding van kinderporno. Vooral de rekrutering van jonge studenten (die worden benaderd op universiteiten, computerclubs of online forums), corruptie van hoogopgeleid ICT-personeel en infiltratie van criminelen in ICT-bedrijven of de e-commerce is reden tot bezorgdheid, zo waarschuwt het rapport. Door een gebrek aan kennis over daders en de manier waarop criminele groeperingen ICT inzetten bij hun activiteiten doen er zich op dit terrein aanzienlijke problemen voor bij de opsporing en vervolging zodat de beheersbaarheid van het fenomeen als zorgelijk wordt gekwalificeerd. Het rapport werd gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.