Het Team Digitale Expertise van de Amsterdamse politie heeft vorig jaar vijfenzestig terabyte aan data in beslag genomen, maar de opslag en verwerking ervan zorgt voor problemen. De meeste van de drieëndertig digitale rechercheurs houden zich bezig met het verzamelen van bewijslast en die wordt met de plannen van de politie steeds groter. In 2006 ging het nog om zesentwintig terabyte.
Het is niet alleen Amsterdamse cyberpolitie die tegen problemen aanloopt, ook het Korps Landelijke Politie Diensten heeft moeite met de opslag van alle data. "Zij zijn op dit moment bezig met een uitbreiding van hun opslagsysteem naar honderd terabyte," zo laat Manon den Dunnen, oprichtster van het Team Digitale Expertise, tegenover Computable weten. Zeventig procent wat het team doet bestaat uit het veiligstellen en analyseren van data, waarbij de politie standaard software zoals enCase gebruikt.
Op onderzoeksgebied werkt de politie aan allerlei nieuwe tools. Zo kan men straks via bots het internet afstruinen om fenomenen en trends in kaart te brengen. "Wij leveren dan de tools en ondersteunen bij het gebruik daarvan. De tactische rechercheurs zullen meestal zelf de analyse doen. Als het bijvoorbeeld gaat om de handel in bedreigde diersoorten heb je toch specialisten nodig." Ook zijn er tools in ontwikkeling om sites met persoonsprofielen te analyseren. Dit zou relaties binnen criminele netwerken zichtbaar moeten maken.
"Wie veel vrienden heeft, heeft op die sites veel status. We kunnen kijken wie op internet een vriend van wie is en wat voor relatie zij hebben. Op die manier komen we mogelijk ook nieuwe personen tegen die we nog niet in beeld hadden. We zouden deze "nodale oriëntatie" bijvoorbeeld kunnen uitvoeren op bepaalde groepen verdachten. Bovendien komen we daarmee misschien tot strategieën om te voorkomen dat meelopers de overstap naar de criminaliteit maken," aldus den Dunnen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.