image

Een camera in elk huishouden

woensdag 28 mei 2008, 16:26 door Redactie, 19 reacties

De kans is groot dat in straks elk huishouden een camera aanwezig is, zo voorspelt het in 1984 opgerichte Axis. Security.NL sprak met de Zweedse fabrikant van netwerkcamera's, die inmiddels in Europa een marktaandeel van zestig procent heeft. Hoewel het bedrijf toepasselijk in 1984 werd opgericht, houdt het zich sinds 1996 bezig met netwerkcamera's. "In de beginjaren waren we het lachertje van de beveiligingsindustrie," zegt countrymanager Magnus Ekerot. "De camera's waren echt slecht en de rest was al jaren bezig met security." Sinds 2000 en 2001 is de markt voor camera's echter sterk gegroeid.

Het bedrijf richt zich voornamelijk op bedrijven, maar biedt ook camera's voor consumenten. Consumenten die over drie tot vijf jaar massaal aan de netwerkcamera zullen gaan. Axis is nu al bezig met KPN dat straks cameradiensten gaat bieden. Een camera in elk huishouden, zodat de gebruiker zijn spullen, kinderen of omgeving in de gaten kan houden, zonder dat hiervoor allerlei technische kennis is vereist. De ISP regelt de apparatuur en de connectiviteit. Of het een succes wordt is afhankelijk van de technologie eromheen. "Hoe eenvoudig is het te gebruiken en installeren, wat wordt er met de afbeeldingen gedaan, hoe krijgt de gebruiker toegang en hoe kan die ze bewaren? Niet iedereen heeft netwerkkennis, het moet eenvoudig zijn," merkt Ekerot op.

Dat Nederlanders niet echt cameraschuw zijn blijkt wel uit de groei van de markt, die de komende 7 jaar elk jaar met 45% zal toenemen. Alleen dit jaar gaat er alleen in Nederland 100 miljoen euro in om en dat is alleen voor de camera's, niet voor software en bijbehorende diensten. Toch staan huiseigenaren die zelf een camera in hun woning plaatsen in schril contrast met bedrijven die de technologie gebruiken om werknemers te bespioneren. Onlangs kwam de Lidl nog in het nieuws omdat het via camera's overal het personeel monitorde.

"De groei wordt niet veroorzaakt door terroristen. De groei komt van bedrijven die van analoog naar digitaal overstappen en van ondernemingen die ze eerst te duur of lastig te beheren vonden," laat de countrymanager weten. Dat camera's nog geen gemeengoed zijn, zelfs niet in winkels, blijkt wel uit de cijfers. Slechts 30% van de winkels gebruikt een camera en daarvan is 3% een dummy.

Zelfs grote winkels hebben ze vaak niet en kiezen liever voor andere oplossingen zoals detectiepoortjes. Een reden dat bedrijven nog niet massaal aan de camera gaan is omdat de oude analoge systemen reactief zijn. Pas als er iets gebeurd is kijkt men naar de beelden en dat is tijdsintensief. Een voordeel van een IP-based systeem is dat veel bedrijven al over een netwerk beschikken, dus het aansluiten is eenvoudig. Ze hoeven dan alleen nog maar op de deur een sticker te plakken dat er videosurveillance plaatsvindt, aldus Ekerot.

Niet alleen de installatie is simpel, de software maakt camera's pas echt veelzijdig. Zo kan men op het beeld een punt aangeven, dat als daar beweging plaatsvindt, er een alarm afgaat. Hetzelfde kan voor het bekijken van de beelden. Niet meer urenlang naar een scherm kijken op zoek naar een bepaalde actie, maar een vierkantje trekken op het scherm is voldoende om de software in uren beeldmateriaal te laten zoeken. Bibliotheken kunnen op die manier zien wie een bepaald boek uit het rek heeft gehaald of bedrijven wie een bepaalde ruimte is binnengegaan.

Het zijn niet alleen winkels die kunnen profiteren van camera's. In Nederlandse bedrijven wordt 90% van het security budget aan IT-security uitgegeven en 10% aan fysieke beveiliging. "Bedrijven investeren duizenden euro's in firewalls en andere beveiliging, maar vergeten de serverruimte, terwijl je voor een paar honderd euro al over videosurveillance beschikt." Wie bijvoorbeeld camera's heeft opgehangen en in het geval van een incident dit de verzekering kan laten zien, zou minder verzekeringspremie hoeven te betalen, gaat Ekerot verder, hoewel hij geen voorbeelden kent van verzekeringen die kortingen geven voor bedrijven met camera's.

Pixelfeest

Wie Opsporing Verzocht weleens heeft gezien is bekend met de slechte kwaliteit van veel opnames. "Het probleem is dat de analoge markt niet verder kan. Je kunt de technologie niet verder ontwikkelen, het wordt beperkt door de lijnen die uit een televisietoestel te halen zijn. Je kunt gewoon geen betere kwaliteit krijgen." Netwerkcamera's hebben niet met die beperkingen te maken. H.264 compressie, megapixels en ingebouwde intelligentie zorgen ervoor dat de beelden steeds scherper worden. Camera's zijn inmiddels zo slim dat ze zelf zien wanneer de beeldkwaliteit te slecht wordt. In dat geval wordt automatisch een ander filter geladen, bijvoorbeeld infrarood of warmtedetectie.

Axis zelf houdt zich niet bezig met het ontwikkelen van software voor gezichts- en geluidsdetectie, de meeste camera's hebben wel een microfoon. In veel landen is het niet toegestaan om geluid en beeld op hetzelfde moment op te nemen, merkt Ekerot op. Het geluid kan in dit soort gevallen als een trigger werken, waarna alleen het beeld wordt opgeslagen.

Meekijken

Alles wat je op het internet aansluit loopt risico om gehackt te worden en in het geval van een netwerkcamera is dat nog veel pijnlijker, omdat je meteen in iemands privéleven kan gluren of beelden te zien krijgt die je niet hoort te zien. Ekerot houdt echter vol dat een netwerkcamera veiliger is dan een analoge. Wat betreft het internetgedeelte wordt de apparatuur geaudit en als het gaat om "tampering" in de echte wereld, haalt hij het voorbeeld aan van Ocean's Eleven. Daar weten inbrekers het signaal van de camera op te vangen en in een 'loop' terug te sturen. Netwerkcamera's zouden 'tampering proof' zijn en beschikken over Power Over Ethernet, zodat ook het uitschakelen van de stroom niet helpt.

1984 is geen toekomst

Ekerot verwacht in de toekomst nog slimmere camera's, die zelf databases kunnen benaderen of bevatten. Hij noemt het actuele voorbeeld van kentekenregistratie, waarbij de camera weet welke kentekens hij moet monitoren en pas in deze gevallen begint met opnemen. Verder kunnen we een nog betere beeldkwaliteit verwachten en zal de draadloze revolutie plaatsvinden. Er zijn nog veel vraagtekens over de kwaliteit en veiligheid van draadloze camera's, maar als die zijn opgelost zijn de apparaatjes straks overal te verwachten.

Toch zit Ekerot niet op een toekomst vol met camera's te wachten. "Holland is een vreemd land. De wetgeving is best ok voor camera's. In Groot-Brittannië is het een stuk eenvoudiger, maar daar hebben ze de afgelopen 30 jaar met terreur geleefd. Daar is Big Brother echt aanwezig. In Holland mag je zo een camera plaatsen, hoewel je in sommige gevallen toestemming moet hebben."

Het zal aan de burger zijn om te bepalen hoe ver het gaat. "Als maatschappij worden we het zat om met vandalisme en geweld geconfronteerd te worden. Als ik de trein neem wil ik ongestoord kunnen reizen, zonder bang te zijn dat iemand me wat aandoet. Mensen worden voorzichtiger."

Er zijn echter tal van onderzoeken die aantonen dat camera's de veiligheid niet vergroten. "Camera's zelf zijn niet genoeg. Je moet een systeem eromheen hebben. De camera is niet de handhaver, de camera detecteert alleen, maar wat voor systeem is er daarna? Een camera alleen is niet voldoende om misdrijven te voorkomen, het moet onderdeel van een systeem zijn." Waarmee hij doelt op het aanpakken van misdrijven die de camera detecteert.

"Ook al heb ik niets te verbergen, ik zou het niet fijn vinden als er overal camera's zijn. Het zou ellendig zijn als we als maatschappij niet zonder camera's kunnen en ze nodig hebben om aardig voor elkaar te zijn. Er zijn mensen die niet volgens de regels spelen en als camera's kunnen helpen bij het bestrijden van misdrijven is dat prima, maar ik zit niet op een Orwelliaanse maatschappij te wachten." Ekerot is niet bang voor een Big brother maatschappij, omdat er nog altijd wetgeving is die bepaalt wat er mag worden gefilmd en wat er met opgeslagen beelden wordt gedaan.

Reacties (19)
28-05-2008, 16:36 door SirDice
Zolang ik, en alleen ik, de camera's in en rond mijn huis
kan besturen/bekijken heb ik er geen enkel probleem mee.
Handig om de katten en m'n spullen een beetje in de gaten te
houden :)

Overigens mankeert er nog wel het een en ander aan de
veiligheid van de software in dit soort camera's... Behalve
aan de beeld kwaliteit mag men daar ook wel een beetje
aandacht aan schenken..
28-05-2008, 17:08 door Anoniem
Door SirDice
Zolang ik, en alleen ik, de camera's in en rond mijn huis
kan besturen/bekijken heb ik er geen enkel probleem mee.
Handig om de katten en m'n spullen een beetje in de gaten te
houden :)
Ik kan mijn katten het huis blind
toevertrouwen.
Maar camera's in huis? Wanneer je niet alleen woont heb je
rekening te houden met de privacy van anderen.
Overigens mankeert er nog wel het een en ander aan de
veiligheid van de software in dit soort camera's... Behalve
aan de beeld kwaliteit mag men daar ook wel een beetje
aandacht aan schenken..
Het door de camera's
gegenereerde verkeer mag onbeschermd blijven?
28-05-2008, 18:22 door Eerde
Ach, als je maar niet verplicht wordt om er een te nemen
valt het nog mee.
Dat meegluren is makkelijk te voorkomen, je weet wel door de
kap er over te doen...
Maar het bestaat al, kpn heeft er tijden reclame mee gemaakt
een webcam die je op afstand via internet kan besturen, kost
een paar tientjes.
Handig als je op vakantie gaat of als je niet thuis bent er
er wordt ingebroken.
28-05-2008, 18:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-05-2008, 19:13 door Anoniem
Door moppentappers
ik was toevallig van plan om voor die mooie D-link camera's
te sparen, ik vind het niet heel onrealistisch dat een
camera in je huis dalijk tot de gewoonste zaak van de wereld
behoort denk alleen wel dat ik ze eerst in een bedrijfs pand ga
installeren.. zijn ze harder nodig.
Voor thuis is het
handig om camera's met het activeren van het alarm in te
schakelen.
Mede te denken aan toepassingen als een babyfoon met naast
geluid ook beeld. Er zijn prima toepassingen voor te
bedenken, maar is het ook opletten voor ongewenste effecten.
Neem bijvoorbeeld camera's waarvan de beelden door boeven
buiten kan worden meegekeken. Het valt welhaast te
voorspellen welke artikelen de kranten in de toekomst koppen.
28-05-2008, 19:28 door spatieman
oja.
inc nsa backdoor, zodat unze furhers, en die van de US of A
mee kunnen kijken.
28-05-2008, 23:58 door Anoniem
Door spatieman
oja.
inc nsa backdoor, zodat unze furhers, en die van de US of A
mee kunnen kijken.
Een juweel van een reactie; Stil je paranoia met tcpdump zou
ik zeggen.

Bovendien maken veel mensen het al makkelijk genoeg voor een
insignificante infidel zoals ik en jij om mee te gluren door
zo'n camera benaderbaar te maken vanaf het complete
internet, en ook de default credentials niet te veranderen.
29-05-2008, 08:18 door Anoniem
Zelf de beschikking over zo'n axis camera voor het bekijken
van de katten tijdens vakanties of zo... Daar buiten gaat
dat ding uit of in de kast...

Het geeft ons beide een onbehagelijk gevoel dat iemand mee
ZOU kunnen kijken desondanks alles netjes is dicht
gespijkers en niet benaderbaar is vanaf buiten.

Het gaat mij camera kwesties dan ook niet om of er iets met
de beelden wordt gedaan maar om het (onbehaaglijke) gevoel
dat je kan worden bekeken. Mensen kunnen zich hierdoor
paranoia gedragen.

Leuk voorbeeld : camera op de tuin gericht, voor jouw
misschien geen probleem, voor de buurman echter wel...
29-05-2008, 08:21 door Anoniem
"Ekerot is niet bang voor een Big brother maatschappij,
omdat er nog altijd wetgeving is die bepaalt wat er mag
worden gefilmd en wat er met opgeslagen beelden wordt gedaan."

A) Die wetgeving wordt in rap tempo verandert onder het mom
KP, terrorisme
B) Hoe kan ik als gefilmde zien wat wordt opgenomen, hoe
lang het wordt opgeslagen, en hoe kan ik deze beelden laten
verwijderen of opvragen. Transparancy 0.0
29-05-2008, 09:07 door Anoniem
"inc nsa backdoor, zodat unze furhers, en die van de US of A
mee kunnen kijken."

Als je camera uberhaupt bereikbaar is vanaf internet dan is je beveiliging hoe
dan ook al niet op orde. Verder kom je nogal paranoia over.
29-05-2008, 11:11 door clouseau
Word nog leuk als zulke beelden onverhoopt toch in handen
komt van kwaadwillenden en de beelden overtuigend weten te
bewerken...
29-05-2008, 11:12 door clouseau
^^ Maar ja, dat kan ook gebeuren als men je stiekum filmt.
29-05-2008, 12:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-06-2008, 17:25 door Skizmo
zolang ik leef komt er GEEN camera in mijn huis. PUNT UIT !
09-06-2008, 21:55 door Anoniem
@skizmo
een laser straaltje op je ramen is al genoeg om je huis van
binnen af te luisteren.
je gsm(vga camera in je mobiel.)/huistelefoon/computerscherm
is tapbaar.
je internetgedrag plus webcam en microfoon
benaderbaar/leesbaar/zichtbaar.
slimme meters houden je activiteit in huis in de gaten.
en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Denk je ook aan de buren / busje aan de overkant die met een
camera, via een kier in t gordijn in je huis, / op je
voordeur, je observeren ?

tsja

zal wel iets vergeten zijn , maar vult u rustig aan ..
11-06-2008, 20:16 door Anoniem
In mijn huis nooit een cam!!!
16-06-2008, 09:37 door Anoniem
Dit is ziek, dat mensen dit ook werkelijk overwegen. Om de katten in de gaten
te houden.. 12 uur lang een tape van je eigen woonkamer kijken om te weten
te komen welke kat op het tapijt heeft gescheten. Kom op, dit is madness.
Camera's in het openbaar komen er onder het mom van terrorisme-
bestrijding (welk terrorisme btw?), maar in mijn huis komt geen terrorisme
voor. En een ander nut voor zo'n camera zie ik niet behalve controle.
En mensen die hier schrijven over paranoia, hebben zelf blijkbaar een
grenzeloos vertrouwen in de bedrijven die deze camera's leveren. Ze hebben
natuurlijk het beste met ons voor en willen ons alleen maar veiligheid geven.
Blijf vooral lekker dromen..
08-08-2009, 16:17 door Anoniem
Het heeft geen zin om aan een verouderde manier van leven vast te blijven houden,tegenwoordig als je gaat tanken voor je auto en je legt meer dan een km af in de stad,dan ben je waarschijnlijk al 10 keer onderweg en bij aankomst bij de tankstation zelf ook al door gemiddeld 10 camera's opgenomen,waarom kan dat wel voor veiligheid van de pomphouders en een huis met vreselijke buren waarvan je opnamens maakt tijden hij jouw eigendommen vernield niet.
Het kan nog erger hij mishandeld je en je doet aangifte bij de Politie en het OM laat de zaak seponeren omdat er geen bewijs is,praten jullie dan nog steeds het zelfde of hangen jullie ook een camera op zodat het een volgende keer wel te bewijzen is.
26-01-2010, 19:22 door Anoniem
ik had een camera gericht op myn auto staan omdat er stteds aan myn auto geknoeit word myn mist lampen gstolen maar de politie vnd dat ik de camera weg moesst halen de buren klaagden dat zy in de gaten erden gehouden is dit verboden ik doe er niemandt schade aan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.