image

TSA verplicht identificatieplicht voor vliegtuigpassagiers

dinsdag 10 juni 2008, 10:23 door Redactie, 3 reacties

Om de veiligheid van vliegtuigpassagiers te vergroten, is op Amerikaanse vliegvelden vanaf 21 juni een identificatieplicht van kracht. Wie zijn identiteitsbewijs niet toont, mag niet meer vliegen. De maatregel moet volgens de Transportation Security Administration bijdragen aan de veiligheid, hoewel het niet zegt op welke manier. Nu hoeven passagiers hun ID niet te tonen, wat wel weer in een extra screening kan resulteren. Daarnaast geldt de maatregel niet voor mensen die zeggen dat ze hun identificatiebewijs zijn verloren of niet bij zich hebben.

De maatregel lijkt in strijd met een beslissing die het hooggerechtshof eerder nam en bepaalt dat passagiers het recht hebben om zonder het tonen van hun ID-bewijs te kunnen vliegen. Daarnaast wordt er ook sterk getwijfeld aan het nut van de identificatieplicht. "De nieuwe regels zijn een duidelijk geval van security theater. Echte terroristen weigeren niet om hun ID te laten zien. Of ze zeggen hun ID te hebben verloren, of tonen een nagemaakte," zegt Chris Soghoian.

Ook beveiligingsonderzoeker Rafal Los is niet over de TSA te spreken. Een flesje handreiniger dat hij bij zich had werd zonder pardon afgenomen en weggegooid, terwijl iemand anders wel een aansteker mee aan boord wist te nemen. Hij vraagt zichzelf dan ook af of passagiers zich eigenlijk wel veiliger voelen dan voor 11 september. Hij doet dat in ieder geval niet en vindt het daarnaast een verspilling van belastinggeld.

Reacties (3)
10-06-2008, 11:05 door Anoniem
Alle 19 kapers van 9/11 hadden een geldige legitimatie en hebben deze
gewoon laten zien bij het inchecken. Het laten zien van een legitimatie (met
al dan niet correcte gegevens) is op geen enkele wijze een garantie tegen
terroristische aanslagen.
11-06-2008, 08:45 door Nomen Nescio
Dus ze verplichten een verplichting. Over naar echt nieuws.
11-06-2008, 11:44 door SirDice
Door Nomen Nescio
Dus ze verplichten een verplichting. Over naar echt nieuws.
In de US was/is die verplichting er niet op binnenlandse vluchten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.