De Algemene Rekenkamer heeft de nodige kritiek op het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb) waarmee belangrijke bedrijfsectoren, gemeenten en politiekorpsen gewaarschuwd kunnen worden voor een verhoogde terroristische dreiging. Het functioneren van het ATb is in de praktijk nog niet optimaal is. Zo is de lokale afstemming niet bij één partij neergelegd en verschilt deze per regio. Ook is de uitvoerbaarheid van de voorgenomen maatregelen niet onderzocht, zo concludeert de Rekenkamer.
Het ATb kan alleen werken als private en publieke partijen goed samenwerken. Uit de praktijk blijkt dat voor lokale overheden nog niet altijd duidelijk is wat er van hen verwacht wordt. Ook is er kritiek op het functioneren van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra. "Die vult zijn (keten)regierol voor het ATb nog onvoldoende in," terwijl zijn rol onmisbaar is.
Hoeveel het ATb de belastingbetaler heeft gekost is niet bekend. "De kosten van het ATb kan de NCTb alleen schatten. Hij geeft aan dat de eigen kosten van de ontwikkeling van het systeem ruim € 1 miljoen zijn geweest (gespreid over drie jaar). Hoeveel kosten de andere betrokken organisaties (vakdepartementen, gemeenten, politiekorpsen en bedrijfs sectoren) hebben gemaakt, is onbekend."
Ook stelde de Rekenkamer de vraag hoe lang Nederland een terreurdreiging aankan en hoe lang bijvoorbeeld stations kunnen worden beveiligd. Dat blijkt namelijk niet duidelijk te zijn. "De ministers vertrouwen er op dat dit zodanig geoefend is dat er bij langdurige crises voldoende expertise in het veld beschikbaar is om de juiste prioriteiten te stellen. Gezien de korte duur van de oefeningen zien wij niet hoe gehouden oefeningen hebben bijgedragen aan het opbouwen van deze expertise," aldus het rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.