Het beveiligingslek in Apple's Safari dat websites willekeurige bestanden op de desktop van de gebruiker liet plaatsen, is eindelijk gepatcht. De kwetsbaarheid, beter bekend als de tapijtbom, werd halverwege mei ontdekt. Apple liet weten dat het niet van plan was om het probleem te verhelpen, aangezien het geen beveiligingslek betrof. Onderzoekers en ook Microsoft waren verrast en riepen Apple op om toch actie te ondernemen. De reus uit Redmond wilde anders zelf de kwetsbaarheid repareren.
Ontwerpfout in Windows
Volgens onderzoeker Liu Die Yu was het echter niet de schuld van Apple, maar gaat het eigenlijk om een ontwerpfout in Windows. "Safari voor Windows downloadt zonder enige bevestiging bestanden op de Desktop, wat een best begrijpbare en gemakkelijke feature is. Windows Internet Explorer laadt DLL-bestanden van de Desktop als de bestandsnaam een bepaalde waarde heeft. IE laadt op deze manier dus de bestanden die door Safari zijn gedownload. Het laden van het verkeerde bestand kan voor het uitvoeren van de verkeerde code zorgen," aldus Die Yu, die verder opmerkte dat het probleem met IE al in 2006 aan Microsoft was gemeld.
In haar advisory laat Apple weten dat er een probleem is met de manier waarop de Windows desktop met uitvoerbare bestanden omgaat. Om het probleem te verhelpen waarschuwt Safari gebruikers nu als men een bestand downloadt. Tevens is ook de standaard downloadlocatie aangepast. Naast de tapijtbom zijn in Safari 3.1.2 ook drie andere beveiligingslekken gepatcht, waardoor een aanvaller het systeem kan overnemen als het slachtoffer een verkeerde website bezoekt of informatie achterhalen als men een BMP of GIF afbeelding opent.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.