IT’ers die al jarenlang in een bepaald beroep actief zijn zeggen dat er niets boven ervaring gaat, terwijl gecertificeerden weer de nadruk leggen op het feit dat hun kennis voor de buitenwereld transparant is. Is een certificering daadwerkelijk belangrijker dan ervaring die je niet kunt aantonen of kan het een niet zonder het ander? Moet je over ruime ervaring beschikken wil je gecertificeerd worden?
Volgens Joop Verdonk, managing director bij Security College, is dit inderdaad het geval. “Het zal duidelijk zijn dat de combinatie van ervaring en certificering vereist is. Overigens is het in veel certificeringstrajecten onmogelijk om zonder ervaring gecertificeerd te worden. Zo stel CPP als vereiste dat men 9 jaar in het vak werkzaam moet zijn, waarvan 3 jaar in een ‘responsible position’ hetgeen nauwgezet gecontroleerd wordt leert de praktijk.”
Certificeringen leggen dan ook een basis. “Niveau nul,” aldus Ronald van Erven, MSc. CISSP CISA, een van de auteurs van het International Management Forum (IMF). Na het behalen van een certificering moet erop deze basis gebouwd worden door ervaring op te doen. “Daarna zal je de ervaring weer moeten borgen door middel van bijscholing. En zo heb je het verbeterwiel draaiende”
Wie een succesvolle gecertificeerde IT’er wil worden dient dan ook zoveel mogelijk ervaring op te doen. aldus Frank van Vliet, CTO van Certified Secure. “Certificeringen zijn een bewijs van je ervaring. Zonder ervaring valt er niets te certificeren, maar zonder certificatie is het moeilijk anderen te overtuigen dat je deze ervaring bezit.”
De discussie heeft daarom veel weg van het kip-en-ei verhaal, merkt Lodewijk Nolke op, Programme Manager van DNV Academy – CIBIT. “Wij hanteren certificeringen die van een bepaalde ervaring uitgaan en waaraan nieuwe kennis en vaardigheden zijn toegevoegd.” Volgens Nolke wordt in de Nederlandse samenleving een certificering veelal als het bewijs van een bepaalde ervaring gezien. “Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de ervaring en kan de certificering een middel zijn om die ervaring te standaardiseren, te objectiveren en uiteindelijk te erkennen.”
Ook bij Cisco geloven ze sterk in de combinatie van beide. “Alleen theoretische kennis biedt je niet het inzicht wat in praktijk wel of niet kan worden geïmplementeerd. Andersom moeten Systems Engineers wel de theorie achter een oplossing kennen om het juiste ontwerp en implementatieplan te kunnen ontwikkelen en aanbieden,” laat André Brugman, Manager Systems Engineers bij de netwerkgigant weten. Beide eigenschappen worden dan ook door Cisco getest.
Ervaring kan volgens Jeff Frisk, Director of GIAC (Global Information Assurance Certification), niet door certificeringen worden vervangen. De papiertjes zijn op hun beurt wel een goede indicator van wat iemand kan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.