Door EerdeDoor AnoniemIk dacht dat open source zo goed en veilig was!
Weer een mythe doorgeprikt!!
A. Ik merk er hier nix van, kom maar op met een testsite...
B. Open source nog steeds niet begrepen ano, open source is inherent veiliger dan closed source, per definitie ook al omdat men niet die z.g. veiligheid van closed source kan controleren, closed source biedt schijnveiligheid.
"Trust is good, contol is better".
C. Lezen is ook al moeilijk. Het probleem was/is niet veiligheid, sterker de ww'den waren juist niet te benaderen, zelfs niet door de eigenaar, veiliger kan dus niet !
De gedachte achter vrije software (OSS hoeft niet noodzakelijkerwijs vrij te zijn!) is dat je de vrijheid hebt om de software te gebruiken voor de gewenste doeleinden, de werking van het programma te bestuderen en eventueel aan te passen aan eigen behoeften, om de software aan anderen te geven zodat die het ook kunnen gebruiken en de vrijheid om zelf aanpassingen/verbeteringen aan het programma te maken en deze te delen met de gemeenschap (http://www.gnu.org/philosophy/philosophy.html).
Door het beschikbaar zijn van de broncode is het voor eenieder mogelijk de werking van het programma te bestuderen. Daardoor kunnen bugs eerder gevonden worden dan wanneer alleen de uitgever van software die mogelijkheid heeft. Het eerder vinden van bugs door kwaadwillenden is natuurlijk ook goed mogelijk, maar 'in de regel' zijn 'de goeden' er eerder bij óf is een patch zeer snel ontwikkeld.
De veiligheid van een programma waarvan de broncode beschikbaar is, is dus in zoverre groter dat er door veel meer mensen gezocht kan worden naar fouten en deze vaak eerder opgelost zijn. Zeker bij populaire programma's is dat het geval. Het voorkomt (meestal) dat er jarenlang serieuze veiligheidslekken zijn, maar is GEEN GARANTIE voor veiligheid.
Bij een programma met gesloten broncode kan er gemakkelijk jarenlang een ernstige veiligheidslek of een bewust achterdeurtje aanwezig zijn. Vandaar dat je als het gaat om beveiliging niet moet afgaan op software waar je (of een (team van) betrouwbare auditor(s) of 'de gemeenschap') geen enkel zicht hebt op de broncode. (Dit is breder dan alleen de betreffende software, ook compilers etc. kunnen onbetrouwbaar zijn.)
Vrije software is dus niet per definitie veiliger Eerde, maar de kans is wel groter. Tevens is het niet waar dat gesloten broncode schijnveiligheid biedt, het kan best een heel goed programma zijn dat prima doet wat het belooft te doen.