Enige tijd geleden presenteerde beveiligingsbedrijf Check Point haar ZoneAlarm ForceField, een programma dat browsers virtualiseert, maar in het geval van Firefox geldt dat ook voor de beveiligingspatches, waardoor een ongepatchte browser in werkelijkheid achterblijft. De software is gericht op eindgebruikers en moet een extra beveiligingslaag bieden door de browser in een 'virtuele zandbak' te draaien. Wat daar gebeurt zou geen effect op het echte systeem moeten hebben.
ForceField controleert daarnaast DNS-servers en downloads op malware. Daar blijkt het verschillende steekjes te laten vallen. Zo werd bijvoorbeeld het Eicar testvirus niet herkend. De software introduceert ook andere problemen als het gaat om het updaten van het systeem. In geval van Firefox kan een gebruiker die zowel in de echte als virtuele omgeving up te date houden, maar de updates voor de browser worden alleen binnen de "zandbak" toegepast. Als de gebruiker de virtuele sessie sluit, verdwijnen ook de geïnstalleerde browser-updates. De enige manier om Firefox te upgraden is het starten van een onbeveiligde sessie.
Ook de samenwerking met geïnstalleerde Firefox extensies blijkt niet van een leien dakje te gaan. Inmiddels is er wel een update uitgekomen die een deel van de problemen verhelpt, maar gebruikers wordt daar nooit op gewezen. "In de twee maanden dat ik ForceField gebruikte was ik teveel tijd kwijt aan het beheren van de applicatie," aldus een teleurgestelde Andrew Garcia die de software testte.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.