Dit ligt geheel aan de mailserver die de mail voor ontvangt. Op dit moment wordt SPF nog niet heel veel gebruikt. Hierdoor wordt vaak de mail toch aangenomen ook al komt de versturende host niet overeen met de DNS records.....
Dat lijkt me dan een probleem voor de ontvanger dat hij die mail accepteerd als valid, daar ga ik me niet druk om maken. En in het geval van de topicstarter lijkt het me opzich wel werkbaar, dan voorkom je dus ook dat een spammer iets verstuurd aan jezelf (op basis bronadres), dat was tenslotte de reden dat dit topic geopend is.
Zolang je domein en mailserver SPF supporten dan is de situatie van de topicstarter niet mogelijk. Dus krijg je geen spam die "zogenaamd" van jezelf lijkt te komen.
Verder is het aan te raden (zoals Anoniem op do 15:38 beschreef) om aparte mailadressen te gebruiken, bv per website/leverancier/bedrijf. Zo maak ik gebruik van een MySQL database waar ik een random-adres kan genereren en ook de from en return-path informatie vergelijk bij binnenkomst. Een voorbeeldscenario:
Ik meld me aan op security.nl, moet een mailadres opgeven welke ik laat maken door mijn tooltje. b.v. security-dot-nl-sDe43fD@domein.com, waar ik ook instel dat mail mag komen van een security.nl adres. Zou iemand mijn mailadres zien na registratie (door lek of in mijn profiel?/whatever) vinden en mij mailen, dan krijg ik niets binnen zolang deze persoon niet namens security.nl kan mailen.
Zo voorkom ik dat bedrijven hun adressenbestand kunnen verkopen/lekken aan anderen, en daarmee mij proberen te spammen.