Archief - De topics van lang geleden

ENIGMA coderingsmachine instellen

21-02-2003, 21:18 door Anoniem, 0 reacties
Hoe ENIGMA in te stellen:

Wanneer we het programma opstarten, dan vinden we midden bovenaan in het venster:

Wheel: 4 3 2 1

Hiermee kan je de wielnummers kiezen. ENIGMA had standaard 3 of 4 rotatiewielen, die in de bovenste deel van de kast konden worden ingebracht. Men kon dus ook een wiel toevoegen zodat de versleuteling sterker werd, maar er kon ook bijvoorbeeld wiel nummer 4 verwisseld worden voor nummer wiel 5 of 6. Let wel: de ontvanger van het bericht moet dus de wielnummers kennen, anders is het bericht niet te decoderen!.

Het tweede wat de ontvanger moet kennen, is de beginstand van de gekozen wielen. Wanneer het programma voor het eerst wordt opgestart, staat de beginstand op:

Z Z Z Z

Door nu met de muis op een van deze standen te wijzigen (bijvoorbeeld Z A X P) krijg je een andere codering van het zelfde woord dan met de bovenstaande begincombinatie. Deze stand is te wijzigen door met de muis op de rode pijlen te klikken. Hierdoor gaan de wielen naar een andere stand.


Een bericht opstellen (coderen).

We nemen nu een klein proefje om de werking van ENIGMA te simuleren.
Laat de wielnummers en beginstand na het opstarten van het programma ongemoeid. Dus wielnummer is: 4 3 2 1 en beginstand van de wielen is ZZZZ. Zet de stand van de coderingsknop op ENCODE (coderen). Deze knop vind je rechts onderaan bij het toetsenbord van het ENIGMA-programma.

We typen het woord gewoon via ons eigen toetsenbord in van de computer. We typen het woord ERICSSON in en er ontstaat rechts boven het schermpje van onze simulator, de volgende combinatie: IWOJA BYY

Zouden we nu een ander wielnummer en/of wiel beginstand kiezen dan wordt de versleuteling dus ook anders.


Een bericht decoderen.

De wielstand en combinatie moeten we dus eerst kennen. Is deze ingesteld, dan op de knop ENCODE drukken waardoor DECODE (decoderen) verschijnt.
Bij dezelfde wielnummers (volgorde) en beginstand moeten we nu de versleutelde informatie invoeren. Ook nu weer gewoon via het toetsenbord van de computer.

Dus: wielnummers: 4 3 2 1 met beginstand ZZZZ en met de knop DECODE het woord invoeren: IWOJA BYY
Nu zien we dat in het schermpje ernaast de naam ERICSSON verschijnt. We hebben nu het bericht ontsleuteld. Zowel de versleuteling als het gedecodeerde bericht wordt in groepjes van vijf letters neergezet, precies zoals het originele apparaat het ook deed.

Oefening:

Wielnummers: 5 3 2 1
Beginstand wielen: A Z P K
Decodeer het bericht: JLWXB WATWH WVOHH IAK
Antwoord: DE OORLOG IS GEWONNEN
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.