image

Politie arresteert inbreker dankzij Facebook foto

dinsdag 13 januari 2009, 12:00 door Redactie, 5 reacties

De Nieuw-Zeelandse politie heeft een 21-jarige kluizenkraker weten te arresteren door zijn foto op Facebook te plaatsen. De inbreker probeerde met een slijptol en een koevoet de kluis van een lokaal café open te breken, maar zonder succes. Blijkbaar was het zweten geblazen, want de inbreker deed zijn bivakmuts af, waarna hij de beveiligingscamera ontdekte. De lokale politie plaatste vervolgens de foto's met succes op Facebook, kranten en andere websites, want uiteindelijk kwam iemand met de gouden tip. Er is een speciale anti-misdaad Facebook pagina door de politie opgezet, die inmiddels tot de "eerste Facebook aanhouding" heeft geleid.

Reacties (5)
13-01-2009, 12:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-01-2009, 14:12 door Aelfhere
Toch blijft het een vreemde praktijk om op deze manier mensen op te sporen. Je foto's over het hele internet? En wanneer mag zo'n foto geplaatst worden? Moet er geweld gebruikt zijn? In dit geval niet. Er is niet eens sprake van bedreiging. "Herkent u deze foutparkeerder?" Moet je überhaupt wel iets gedaan hebben om met je smoel op het net gezet te worden of is het vermoeden genoeg? In Nederland wel zo blijkt: http://aelfhere.zaplog.nl/site/article/politie_zet_fotos_verdacht_winkelende_mannen_online
Wat is er trouwens mis met een politie agent op pad sturen met een foto?
13-01-2009, 17:13 door Anoniem
Doel heilig de middelen, maar dit is nog vrij onschuldig.
13-01-2009, 19:07 door Bill Torvalds
En als zo'n profiel nou gebrute forced word of gehackt door criminelen zetten ze de gezichten van agenten er op en beweren gewoon dat die corupt zijn.
14-01-2009, 10:45 door Anoniem
Heb er in dit geval niet veel problemen mee: het is op de scene opgenomen.
waterdicht bewijs dat hij de dader is.

Soms worden foto's getoond (zoals van geldautomaten) waarbij de bank een foutje heeft gemaakt met de klok van de camera en doodleuk foto's van transacties aan de politie geeft van het verkeerde (werkelijke) tijdstip.

Dan sta je als klant van de bank te goeder trouw met je foto's als dader te kijk.
En besef dat ook de politie in deze situatie te goeder trouw is.
Zij vorderen foto's van dag, datum en tijdstip X aan de bank, de bank is onzorgvuldig (niet geynchriniseerde klok) en levert de verkeerde foto's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.