Ik bezit twee websites waar om veiligheidsoverwegingen het eigen e- mailadres niet wordt afgebeeld. Dit op SPAM te voorkomen. Daarom staat er op de website een e-mailadres van hushmail. Ik heb echter gemerkt dat mijn hushmail-account ook misbruikt kan worden door virussen.
Wat is het geval?
Ik heb mijn hushmail-account zo geconfigureerd dat ik via mijn eigen e- mailadres wordt gewaarschuwd indien er hushmail is binnengekomen. Ik log dan in op mijn hushmail-account en bekijk de berichten. Op zaterdag 20 februari 2004, rond 19:00 uur kreeg ik via mijn account van zeelandnet het bericht dat ik hushmail ontvangen had.
Bij het inloggen bij hushmail, merkte ik iets merkwaardigs: de opgegeven e-mailadressen waren van een basisschool in Nederland, maar de onderwerpregels waren geschreven in het Engels. Ook stond in het onderwerp niet precies in wat er in de e-mail zou staan. Er stond alleen: "Read it immediatly" Dit leidde tot meer argwaan te meer daar ik de 'opdracht' verdacht vaag vond. Plotseling merkte ik dat dit een berichtregel was van een W32.Mydoom-versie. Bij het doorkijken van de pagina van Symantec, bleek deze berichtregel inderdaad in de lijst voor te komen. Daarom werden de berichten ongelezen verwijderd.
Met andere woorden: als ik op deze mailberichten had geklikt, dan was ik het Mydoom-virus (2x) rijker geweest.
Omdat hier bijna een beveiligingsbreuk had plaatsgevonden, raad ik iedereen aan om de nodige voorzichtigheid bij Hushmail te betrachten. Zo te zien zit er geen virusscanner op hun server. Aangezien ik bij ISP ZeelandNet wel een virusscanner de zaak laat afscannen, heb ik daarom besloten om de mailtjes van Hushmail voortaan door te sturen naar ZeelandNet. Die kan dan als eerste checken of er sprake is van een viraal bestand. Vervolgens log ik via MailWasher in (http://www.mailwasher.net/) en bekijk ik de mailtjes vooraf op de server. Heeft de virusscanner van de mailserver de virale bestanden herkent, dan krijg ik alleen een waarschuwing van ZeelandNet doorgestuurd naar mijn eigen e- mailclient, alwaar Norton AntiVirus en ZoneAlarm Pro draaien. Is er toch argwaan, of heeft de scanner de zaak niet herkent, dan kan ik de zaak deleten voordat het op mijn eigen computer verschijnt.
Dus: wie een husmailaccount heeft, moet oppassen dat er niet via een slinkse weg alsnog virussen binnenkomen!
Ik heb gemerkt dat dit voorkomt bij W32.Mydoom.F. Volgens de webstie van Symantec zijn daar nog geen virusdefinities voor (wordt a.s. maandag vrijgegeven).
Als je de mail had aangeklikt was je echt niet een virus rijker. Je moet namelijk handmatig de bijlage openen om het virus te activeren.
22-02-2004, 08:39 door Anoniem
Ben ik helemaal met jullie eens. Maar toch geeft dit wel te denken dat zulke besmettingen ook nog mogelijk zijn. Een paar jaar geleden had ik eens het ongeluk dat ik bij een bezoek aan een geinfecteerde website 2 Nimda-wormen tegenkwam. Natuurlijk zal je dan zeggen: "de ISP is niet verantwoordelijk voor de rotzooi die op de webserver terecht komt". Gelukkig was de virusdatabase van mijn virusscanner up to date en kon ik deze wormen opruimen.
22-02-2004, 15:12 door Anoniem
Naar mijn idee is de ISP wel degelijk verantwoordelijk voor om hun web- en mailservers vrij te houden van alle virale troep.
Ik ben het dus niet eens met de voorgaande stelling van jullie.
22-02-2004, 17:50 door Anoniem
Maar klopt jouw idee met de algemene voorwaarden waar je mee akkoord bent gegaan? Dat is de vraag.
07-09-2006, 17:04 door Anoniem
zijn er nog andere (ook gratis) hushmail equivalents?
Toe aan een nieuwe nieuwe job waarmee je het verschil maakt? In de Certified Secure trainingen laat je deelnemers zien hoe actuele kwetsbaarheden structureel verholpen worden. Ook werk je actief mee aan de ontwikkeling van onze gamified security challenges. Bij het maken van challenges kom je telkens nieuwe technieken tegen, van Flutter tot GraphQL, van Elastic Search tot Kubernetes.
Certified Secure is op zoek naar een Junior DevOps Engineer. Deze functie is een stuk interessanter dan de term doet vermoeden! Om jou als potentiële nieuwe collega meteen te laten zien wat we doen hebben we speciaal voor jou een selectie gemaakt van een aantal leuke security challenges. Are you ready for a challenge?
Altijd meteen op de hoogte van het laatste security nieuws?
Volg ons ook op X!
Nieuwe Huisregels en Privacy Policy
Privacy Policy
Inloggen
Wachtwoord Vergeten
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een
nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een
nieuw wachtwoord in te stellen.
Password Reset
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang
je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je
gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Registreren
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet
deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink
die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.