Internetproviders moeten de verkeersgegevens van hun abonnees geen anderhalf jaar bewaren zoals het kabinet wilde, maar zes maanden. Dat is de uitkomst nadat de Eerste Kamer de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens behandelde. Ook de Tweede Kamer had zich al tegen de wens van het kabinet uitgesproken en adviseerde een bewaartermijn van een jaar. De opslag van telefoongegevens blijft wel op 12 maanden staan. Tijdens de behandeling van de wet werden zes moties ingediend.
Effectiviteit
Franken van het CDA laakte de effectiviteit van de maatregel. Verschillende experts zouden hebben gezegd dat met name de bewaarplicht van internetgegevens te omzeilen is, bijvoorbeeld via sociale netwerksites en webmail in plaats van regulier e-mailverkeer. Het Kamerlid verzocht de regering de Europese Commissie op de hoogte te stellen van de bezwaren van de Eerste Kamer en er bij de Commissie op aan te dringen om de richtlijn grondig te evalueren.
In Nederland wordt het wetsvoorstel na drie jaar geëvalueerd, terwijl de aan het wetsvoorstel ten grondslag liggende Richtlijn vóór september 2010 aan de beurt voor controle is. Franken sluit het niet uit dat er dan "ingrijpende wijzigingen" plaatsvinden die voor "aanmerkelijke verlichting van de inspanningen" voor de betrokken internetproviders kunnen zorgen. Dit moet voorkomen dat ISPs straks grote uitgaven doen, om later te ontdekken dat die deels onnodig zijn geweest.
Update: Surfgedrag vervangen door verkeersgegevens. Het gaat alleen om wanneer je welk IP-adres hebt gehad en wanneer je met wie e-mailt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.