Opensource is onveilig doordat hackers naar de code kunnen kijken en bedrijven die het gebruiken zullen met alleen maar meer problemen te maken krijgen, zegt Jon Shalowitz, algemeen manager van Skye, een divisie van het Amerikaanse Nominum. Shalowitz noemt opensource DNS oplossingen "het vieze geheimpje van het internet". Het bedrijf biedt zelf een commerciële oplossing en doet z'n best om gebruikers van freeware tot betalen over te halen. "Freeware is een recept voor problemen, en het wordt alleen maar erger."
Daarbij wijst de manager naar enkele beveiligingslekken die in de gratis Berkeley Internet Name Domain (BIND) software werden gevonden. De populairste DNS software op het internet. Zelf zegt het bedrijf dat het de afgelopen maanden met geen enkele kwetsbaarheid te maken heeft gehad, maar dat blijkt niet waar te zijn.
Inherent veiliger
"Freeware is niet hetzelfde als malware, maar het stelt gebruikers bloot aan problemen. Daarom zien we de grootste internetproviders weg van freeware migreren naar een oplossing die commercieel en veilig is." Met freeware bedoelt Shalowitz opensource. "Als iets opensource is, kan iedereen er naar kijken. Ik kan daarin geen geheimen bewaren. Maar als ik commerciele software heb, dan is dat afgesloten en niet zichtbaar voor de hacker." Ook al zijn er leveranciers die opensource iets aanpassen, kunnen ze nooit elk onderdeel beveiligen, zo gaat de manager verder. "Wij hebben onze software vanaf de grond opgebouwd, en doordat niet iedereen onze code kan bekijken, is het inherent veiliger."
Boefjes
Bert Hubert van concurrent PowerDNS was onprettig door de "advertorial" op ZDnet verrast. "In een ver, ver verleden toen werknemers van Nominum succesvol een Denial of Service aanval op PowerDNS uitvoerden, dacht ik dat ze over dit soort gedrag heen waren gegroeid. Maar dat lijkt niet het geval."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.