Power Cycle Count is het aantal keren dat de schijf spanningsloos was en is opgestart. In een PC die 24x7 aanstaat zal dit een extreem laag getal zijn. Als je net zoals ik je PC elke dag aan en uit zet loopt dit natuurlijk wel op. Interessant is hier het tweede getal, de 'raw value' (het echte aantal keren) en niet de gewogen waarde (getal 0..255, de eerste waarde).
Omdat bij elke power cycle de koppen geparkeerd en uit hun parkeerstand gehaald moeten worden, en er extra stroom getrokken wordt om de schijf op toeren te krijgen, wordt zo'n cyclus vaak als een extra belasting beschouwd. Ik heb een sterk vermoeden dat dit in de praktijk nogal meevalt.
Harddisks gaan stuk doordat ze niet in een voldoende stofarme omgeving zijn geproduceerd, of doordat de lagering speling krijgt; zowel de lagering van de schijf/schijven zelf (verergerd door een eventuele rest-onbalans in de schijven of extrene trillingen), als van de lees/schrijfkop (dat toeneemt bij veel schijf accesses waarbij de kop verplaatst moet worden, wat gangbaar is en toeneemt met fragmentatie van je filesystem, en is afhankelijk van de software die je draait). Temperatuur speelt daarbij ook een rol. Het recente Google onderzoek was zeer interessant, maar daarbij gingen de metingen niet verder dan een graad of 50 (Celcius). Je kunt je voorstellen wat er in een slecht geventileerde en stoffige PC op een zolderkamer zonder airco gebeurt op warme zomeravonden. Boven de 60 graden Celcius gaat het in mijn ervaring erg snel bergafwaarts.
Die 3187 power-cycles zijn wat aan de hoge kant. Ik vermoed dat jouw drive eind 2002/begin 2003 is geproduceerd. Misschien dat je je PC 2x per dag aan/uit zet, of dat je een type power-management hebt ingeschakeld die je PC grotendeels stroomloos zet. Jouw drive lijkt me, gezien zijn leeftijd, in prima conditie, maar vooral die leeftijd is een reden om je ervan te verzekeren dat je backup procedure op orde is. Overweeg preventief vervangen als het je primary drive is en je niet even zonder die PC kunt.
M.i. interessante SMART parameters om de kwaliteit van een harddisk in te schatten zijn:
Reallocated Event Count: het aantal bad blocks dat intern is geremapped. Eigenlijk betekent elk getal groter dan 0: backuppen en vervangen.
Een uitzondering zou kunnen zijn als je veel stroomstoringen hebt, zoals door een rotte voedingsconnector (gele/zwarte/zwarte/rode draden); het komt heel vaak voor dat de busjes in deze witte stekkerblokjes zijn opengebogen (als je erbovenop kijkt moeten alle 4 de busjes er als een 'o' en niet als een 'c' uitzien om goed te klemmen en dus goed contact te maken). Als een drive tijdens het schrijven van een sector spanningsloos gemaakt wordt, kan het voorkomen dat hij dat schrijven niet afkrijgt. Als je die sector terugleest is er een grote kans op een unrecoverable ECC error die NIET door een defect wordt veroorzaakt. Maar dat weet de drive niet op dat moment. Als je die sector hebt geprobeerd te lezen zal deze als "pending" worden gemarkeerd (de drive 'onthoudt' dit); zodra je er daarna naar schrijft zal deze worden geremapped.
Remappen (of reallocaten) wil zeggen dat de drive, als je de betreffende sector benadert, in plaats daarvan een sector elders op de drive (in een gereserveerd gebied dat van buitenaf niet 'zichtbaar' is) benadert. Dat kost overigens extra tijd omdat de koppen vaak een eind verplaatst moeten worden, en direct daarna weer terug (echter dit kost vaak minder tijd dan sommige ECC-correcties). Een security issue (even on topic :) is dat de niet meer door jou toegankelijke 'remapped' sectors in een laboratorium nog wel (gedeeltelijk) kunnen worden gelezen. Doordat ze 'remapped' zijn worden ze ook niet gewist als je je hele schijf 'erased'. De vraag is natuurlijk wat iemand uit een paar sectors kan halen.
Current Pending Sector: het aantal sectors met een eerder gedetecteerde unrecoverable ECC error die dus op de nominatie staan te worden geremapped. Dat gebeurt zodra je naar die sector (oftewel block) schrijft (daarmee geef je namelijk aan niet meer geinteresseerd te zijn in de oude inhoud, DUS is de drive er niet meer voor verantwoordelijk).
Blijft het aantal Reallocated of Pending sectors oplopen, dan moet je naar de winkel rennen.
Hardware ECC Recovered: vaak (afhankelijk van fabrikant) gaat deze naar 0 bij een power up. Dit is een interessante parameter nadat je een volledige surface scan gedaan hebt, het zegt dan hoeveel sectors alleen na ECC recovery gelezen konden worden. Interpreteren van dit getal is echter erg lastig. Vooral bij recente drives met hoge dichtheid is het gebruikelijk om hoge waarden te vinden (meer dan 100.000 is geen uitzondering). Deze parameter kun je het beste wegen als je meerdere drives hebt van hetzelfde merk en type (en eigenlijk ook met dezelfde productie locatie, en hetzelfde productie jaar en maand).