In Amerika wordt informatie uit elektronisch patiëntendossiers doorverkocht aan verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven en wetenschappelijke onderzoekers, zo blijkt uit onderzoek. Steeds meer bedrijven die digitale medische dossiers hosten proberen op deze manier geld te verdienen. De data wordt wel geanonimiseerd aangeleverd, maar dit is in veel gevallen via kruisverwijzingen met andere databases ongedaan te maken. Onderzoekers toonden dit al eerder aan met de geanonimiseerde data van Netflix. Aan de hand van de filmkeuze konden ze de identiteit van een individu achterhalen.
Papierloze medische systemen zijn de toekomst en het leveren van de bijbehorende informatiesystemen is in de VS alleen al goed voor een omzet van 10 miljard dollar op jaarbasis. Veel van de bedrijven die de systemen aan ziekenhuizen en artsen verkopen, bewaren ook de informatie die uit de systemen afkomstig is, om die vervolgens aan andere partijen door te verkopen. Geschat wordt als in de 2020 de meeste zorgverleners in de VS op een elektronisch patiëntendossier zijn overgestapt, data-mining alleen al goed voor 5 miljard dollar per jaar is.
Zowel beleidsmakers, verzekeraars, farmaceutische bedrijven als ziekenhuizen zullen graag in de gegevens grasduinen. Sommige bedrijven maken inmiddels al reclame voor het data-mijnen van elektronisch patiëntendossiers. "Filmkeuze kan in sommige gevallen gevoelig liggen, het kan bijvoorbeeld gênant zijn dat iemand ontdekt dat ik van romantische films hou. Maar voor patiëntendossiers is dit een gigantisch probleem", zegt professor Vitaly Shmatikov. Hij voerde het Netflix onderzoek uit.
Sextape
Nu is er wel wetgeving die aanbieders verbiedt om patiëntendossiers te verkopen en verplicht om patiënten in te lichten als hun informatie uitlekt. Maar volgens privacyvoorstanders blijven patiëntendossiers kwetsbaar, omdat er geen wetgeving is die de verkoop van geanonimiseerde medische gegevens verbiedt. "Als persoonlijke medische gegevens lekken, is het net als de Paris Hilton sextape. Het zal dan voor altijd blijven rondzwerven", aldus dokter Deborah Peel, tevens directeur van Patient Privacy Rights.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.