image

Microsoft: XP-gebruikers gebaat bij Windows 7

dinsdag 27 oktober 2009, 11:41 door Redactie, 19 reacties

Inmiddels is 90% van de applicaties goedgekeurd om te werken met Windows 7, zo laat Microsoft Nederland aan Security.nl weten. "Ik verwacht dat negentig procent van de belangrijkste applicaties in de Nederlandse markt tijdens de lancering gecertificeerd waren om op Windows 7 te draaien", zegt Ruud de Jonge, directeur Developer & Platform Enthousiasm. "We gaan natuurlijk voor de 100% en ook de ontbrekende applicaties gaan we zo snel mogelijk toevoegen." Naast het certificeren van software ontwikkelaars ging de softwaregigant ook bij lokale hardware leveranciers langs om hen voor te bereiden en het "escalatie pad" uit te leggen als er iets niet werkt en hoe dit op te lossen is.

Daarbij heeft Microsoft ook het nodige geleerd van de lancering van Windows Vista, waarbij in het begin veel kritiek wegens niet werkende software en hardware verscheen. "Het driver model is niet veranderd ten opzichte van Vista. Dus ik verwacht dat dankzij Vista de Windows 7 lancering een stuk gladder verloopt . Veel van de pijn die we in Vista wilden oplossen, beveiliging en stabiliteit, heeft met name gevolgen voor het driver model. Daar kwamen de meeste problemen uit voort. Die exercitie hebben we achter de rug en inmiddels is de markt vijf jaar verder en is ook de ‘install base’ redelijk vernieuwd. Alle ellende die we achter de rug hebben met drivers rondom Vista daar gaan we nu in Windows 7 van profiteren.”

Driver model
Wat betreft het breken met het driver model is dit een bewuste keuze van Microsoft geweest. "Het klinkt heel hard maar we hebben doelbewust een beslissing in het Vista tijdperk gemaakt om te breken met comptabiliteit in het driver model. Omdat wij tot de conclusie waren gekomen dat de stabiliteit en veiligheid van het Windows platform het meest te lijden had doordat de drivers niet aan voldoende kwaliteit voldeden." Om dat op te lossen moest Microsoft 'pijn' in de markt creëren, zodat mensen hun drivers zouden updaten. In de praktijk bleek dat het meekrijgen van de hele industrie niet meeviel. Zeker met leveranciers die vaak voor oudere hardware geen nieuwe drivers meer willen ontwikkelen.

Enthousiasme
De eerste geluiden over Windows 7 waren al voor de lancering zeer positief. De Jonge wijst erop dat de markt ook voor de lancering van Vista zeer positief was, iets wat snel veranderde. Daarom is hij gematigd optimistisch. Van zowel zakelijke gebruikers als testers zijn de geluiden erg positief. In Nederland worden op jaarbasis 1,5 miljoen computers verkocht. "Ga ervan uit dat het overgrote gedeelte vanaf 22 oktober gewoon Windows 7 draait." Als er bij 1% van deze gebruikers iets misgaat, dan spreek je nog steeds over veel mensen.

Het zullen voornamelijk thuisgebruikers zijn die als eerste de overstap maken. In Nederland zijn zowel de internetpenetratie en PC / technologiepenetratiegraad relatief hoog. "Soms heb je last van de wet van de remmende voorsprong." De Jonge verwacht dat na 22 oktober het grootste gedeelte van de consumentenmarkt op Windows 7 overstapt, terwijl bedrijven een versnelde adoptie zullen hanteren. "Ik denk niet dat alle zakelijke Pc’s binnen een half jaar Windows 7 draaien, zo zit de wereld niet in elkaar." Grote bedrijven ondersteunen al snel zo'n 2000 applicaties op het Windows platform. Het is deze legacy die ervoor zorgt dat andere leveranciers (lees besturingssystemen) zoveel moeite hebben om snel marktaandeel te veroveren, merkt De Jonge op. "Die tweeduizend applicaties moeten toch ergens op draaien. Als ABN Amro morgen op Mac OS X overstapt, dan is de bank dicht. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar."

Adminrechten
Randy Abrams van ESET liet onlangs weten dat ervaren XP-gebruikers die met verminderde rechten draaien, weinig reden hebben om naar Windows 7 over te stappen. Het aantal gebruikers dat met een limited user account werkt is minimaal, aldus De Jonge. Wie overstapt zou juist profiteren van het verbeterde driver model, stabiliteit en de inherente veiligheid die dat met zich meebrengt. "Het is daarom zinvol voor een consument om over te stappen naar dit OS. Daarnaast staan er heel veel XP machines in de markt die domweg van ouderdom uit elkaar vallen en die moeten vervangen worden."

Wie dan voor een OEM kiest krijgt dan sowieso Windows 7. De overstap is daarom slechts een kwestie van tijd. "Vanuit security oogpunt biedt dit voor het overgrote gedeelte van onze gebruikers grote voordelen." Het is volgens De Jonge mogelijk om XP zo te configureren dat je minder risico loopt. "In de praktijk is dat slechts een fragment van de markt. Het grote publiek is meer bij een veilig en stabiel besturingssysteem gebaat. Er zit bijna tien jaar ontwikkeling tussen de architectuur van XP en Windows 7."

Niet dwingen
Microsoft gaat XP-gebruikers niet dwingen om de overstap te maken, aangezien het besturingssysteem nog tot 2014 op ondersteuning kan rekenen. "Die keuze heeft de consument en de consument moet zelf die beslissing maken." De stap tussen XP en Windows 7 is zo groot, dat er geen automatische update voor XP mogelijk is. "Mensen die dit toch doen, moeten weten waarmee ze bezig zijn." Het komt er uiteindelijk op neer dat gebruikers hun computer opnieuw moeten installeren. "Dat is best een redelijke klus." Voor Vista-gebruikers is het eenvoudiger, omdat de architectuur meer overeenkomst. Daarom is er ook een speciale upgrade tool. Ervaren gebruikers die zich comfortabel voelen met het installeren van een besturingssysteem hebben dus de keuze, terwijl voor doorsnee consumenten met XP het aanschaffen van een nieuw systeem de enige optie is.

Morgen het tweede deel van het interview met Ruud de Jonge

Reacties (19)
27-10-2009, 11:53 door Anoniem
En dan zoek de drivers van je webcam (van Microsoft zelf nog nota bene), en die zijn nergens te vinden.

Vanuit eigen ervaring te spreken is het volgens mij vooral USB producten die nog ondersteund moeten worden. Heb namelijk nog diverse apparaten op USB die het niet doen op Windows 7 en waar tot op vandaag de dag ook geen drivers voor zijn uit gebracht.

Is die 90% wel correct vraag ik me dan af?
27-10-2009, 11:55 door Anoniem
"Microsoft gaat XP-gebruikers niet dwingen om de overstap te maken"

Dit is nu precies wat er verkeerd is met Microsoft's licentiemodellen. Ze krijgen het idee dat ze naast het verveel met activatie, wat een grote beperking is van de mogelijkheden van het besturingssysteem, iets te zeggen hebben over wat we wel en niet mogen doen.
27-10-2009, 12:28 door Anoniem
Als ik de stap zou wagen naar Windows 7 zou ik eerst een nieuw harddisk moeten kopen en geheugen upgrade!
Daarna moet ik een (Windows 7 upgrade) kopen voor 109,- euro's ,en volgens tip van CNN kan ik iemand zijn Windows Vista DVD lenenen om zo mijn Windows Vista teupgrade naar Windows 7,.
27-10-2009, 12:28 door spatieman
waarom zou ik 7 instaleren als de spellen die ik speel gewoon onder XP draaien.
tenzij ik geen keuze heb :( en dat noemen ze dwang.. bwhe.
27-10-2009, 12:29 door Anoniem
<Het is volgens De Jonge mogelijk om XP zo te configureren dat je minder risico loopt. "In de praktijk is dat slechts een fragment van de markt.">

Kortom, meneer de Jonge; W7 is dus XP, alleen dan anders geconfigueerd?!?

Ik ben het met meneer Randy Abrams eens dat er geen reden is om over te stappen als men met beperkte rechten met XP werkt. Waarom blijft Microsoft volhouden om als administrator te blijven werken? Alles wat ze doen, is om die administrator zoveel mogelijk in te perken. Pas het gebruikersmodel nu eens goed aan!
27-10-2009, 12:35 door Anoniem
"De Jonge verwacht dat na 22 oktober het grootste gedeelte van de consumentenmarkt op Windows 7 overstapt". De wens lijkt hier de vader van de gedachte. Waarop zijn deze verwachtingen dan wel gebaseerd. De Jonge weet toch beter als geen ander dat "het grootste gedeelte" XP SP3 draait op een oudere machine, perfekt overigens, en alle applicaties en randapparatuur werken ook 100%.
Upgraden kan niet, blijft over een schone installatie die de oude PC echter niet aan kan, dus geen optie.
Resteert een nieuwe PC met Win7, en dan maar afwachten of de randapparatuur en de netwerkkaart worden herkend en wat we tot SP1 nog niet weten.

XP-gebruikers NIET gebaat bij Windows 7; XP tot april 2014 of totdat de PC het begeeft, net wat het eerste komt.
27-10-2009, 13:47 door Anoniem
"Dit is nu precies wat er verkeerd is met Microsoft's licentiemodellen. Ze krijgen het idee dat ze naast het verveel met activatie, wat een grote beperking is van de mogelijkheden van het besturingssysteem, iets te zeggen hebben over wat we wel en niet mogen doen."

Alleen indien je hun produkt wilt hebben. Als je een mobiel telefoonabbonement hebt wat afloopt, dan 'dwingt' de provider jou ook om je abbonement te verlengen wil je niet afgesloten worden. Dat wil nog niet betekenen dat het bedrijf iets te zeggen heeft over wat jij wel en niet mag. En mocht je op MS-DOS, Windows 3.x of Windows 95 willen draaien, dan is er niemand die je tegenhoudt. Al moet je van een bedrijf als Microsoft natuurlijk niet verwachten dat ze daar nog support op geven.
27-10-2009, 14:33 door Syzygy
Ze zullen het niet "opdringen", nee, want "afdwingen" is de juiste parafrase
27-10-2009, 15:05 door Anoniem
een idee, windows xp open source in 2014?
27-10-2009, 15:52 door Anoniem
Nou vind het een gehypt OS met alleen meer eye candy dan Vista. Ik heb Windows 7 een paar maanden getest en vind het echt niet zo vernieuwend om mijn Windows XP versie nu al te vernieuwen. Trouwens die prijzen zijn belachelijk voor dat OS!
27-10-2009, 17:35 door prikkebeen
Wij van WC eend adviseren tada de nieuwe verbeterde WC eend
Ik moet er bijna van braken.
27-10-2009, 18:31 door Anoniem
Door Anoniem: een idee, windows xp open source in 2014?
Ander idee. Neem een OpenSource OS dan heb je ook na 2014 geen problemen.
Ik mag dus nog maar 5 jaar van mijn computer genieten volgens MS. Dat is balen de hardware is dan nog lang niet af. Over naar W7 is ook geen optie. Oude PC net niet genoeg geheugen, CPU net te traag. Upgraden kost weer klauwen met geld, en waarom het is nog niet stuk.
Als ik het zo kijk is de stap XP naar W7 groter dan, de stap XP linux.
1 Je hebt nieuwe software nodig
2 Niet alle hardware werkt in een keer.
3 het ziet er weer totaal anders uit
4 etc

Dit zijn de punten waarom mensen geen Linux willen. Voordeel van Linux is dat de nieuwe software gratis en makkelijk te vinden is. Driver veel al aanwezig zijn en anders wel ergens te vinden. Dit geld niet voor W7, je betaald je weer blauw aan de nieuwe software die ineens niet meer onder W7 werkt. Drivers zijn niet te vinden en de vraag is of ze er ooit komen.
Een hoop gezeur, de vraag is wil je hier nog honderden euro's voor neertellen? Of kies je voor wat gezeur maar kost het je niks en als alles draait blijkt het ook tot in de eeuwigheid (als de hardware het begeeft) draaien.
27-10-2009, 19:31 door Anoniem
Door Anoniem: "
Alleen indien je hun produkt wilt hebben. Als je een mobiel telefoonabbonement hebt wat afloopt, dan 'dwingt' de provider jou ook om je abbonement te verlengen wil je niet afgesloten worden. Dat wil nog niet betekenen dat het bedrijf iets te zeggen heeft over wat jij wel en niet mag. En mocht je op MS-DOS, Windows 3.x of Windows 95 willen draaien, dan is er niemand die je tegenhoudt. Al moet je van een bedrijf als Microsoft natuurlijk niet verwachten dat ze daar nog support op geven.

Nonsens. Microsoft bepaald precies op welk apparaat hun besturingssysteem draait. Windows XP mag alleen nog worden gelevered door hardwarefabrikanten in combinatie met bepaalde piepkleine en qua geheugen beperkte portable computers. Een eenmaal gekocht besturingssysteem moet je opnieuw kopen als je computer stuk gaat. Etc. Etc.

Zonder Microsoft's activatieprocedure kun je de software niet eens meer gebruiken. Met andere woorden, Microsoft bepaald wat je doet en houd ook nog eens toezicht op wat je doet en waar je bent door de achter de schermen online controles.
Dat je nu oude besturingssystemen nog kan gebruiken is alleen mogelijk omdat er toen nog geen activatiedwingelandij plaatsvindt.
27-10-2009, 19:37 door Anoniem
Why do you want Windows 7 if you can have Solaris 10?
((c) CL&W@coffee vending machine)
27-10-2009, 21:28 door Ziekheid
Ik heb vista overgeslagen (natuurlijk wel geprobeerd) en ben nu van XP naar W7 over.
Maar ik voel me zeker wel gedwongen, XP liep snel en stabiel onder mijn configuratie maar geen support voor de nieuwe DirectX hè.. zelfs Live Messenger (laatste versies) zijn officieel niet supported op XP x64 maar via een workaround wel werkend te krijgen.
Windows 7 loopt wel fijn trouwens tot nu toe al heb ik wel een aantal compatibility problemen gehad (punkbuster crashes, mirc crashes).
28-10-2009, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik de stap zou wagen naar Windows 7 zou ik eerst een nieuw harddisk moeten kopen en geheugen upgrade!
Daarna moet ik een (Windows 7 upgrade) kopen voor 109,- euro's ,en volgens tip van CNN kan ik iemand zijn Windows Vista DVD lenenen om zo mijn Windows Vista teupgrade naar Windows 7,.
Nou, dan heb je wel de duurste leverancier gezocht, want vrijwel overal betaal je minder. En die tip van CNN is al zou oud als de baard van Methusalem. Het zegt dus meer over jouw minimale kennis van de techniek.
28-10-2009, 09:47 door Anoniem
Door prikkebeen: Wij van WC eend adviseren tada de nieuwe verbeterde WC eend
Ik moet er bijna van braken.
Ga jij maar lekker braken hoor. Wij moeten bijna braken vanwege jouw doorlopende gezeik tegen alles wat Microsoft heet.
28-10-2009, 09:59 door Anoniem
Naast het certificeren van software ontwikkelaars ging de softwaregigant ook bij lokale hardware leveranciers langs om hen voor te bereiden en het "escalatie pad" uit te leggen als er iets niet werkt en hoe dit op te lossen is.
Natuurlijk, want die draaien op voor de ondersteuning. Microsoft levert geen ondersteuning bij OEM-pakketten aan end-users, wat op die manier handig weg is gedelegeerd. Beter gewoon de retail-versie verkopen aan de end-user, ook bij nieuwe systemen. Wanneer je bij OEM-pakketten ondersteuning commercieel zou doorrekenen, dan kom je op hetzelfde bedrag uit als de retailversie. Dan kunnen end-users beter direct de retail-versie kopen en bij de maker van het product terecht voor ondersteuning.
Als ABN Amro morgen op Mac OS X overstapt, dan is de bank dicht. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.
Als ze van de een op andere dag op een recentere Windows overstappen, idem. De overstap van de ene naar een andere Windows kan een heel jaar in beslag nemen. Dat is de realiteit.
28-10-2009, 15:16 door prikkebeen
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als ik de stap zou wagen naar Windows 7 zou ik eerst een nieuw harddisk moeten kopen en geheugen upgrade!
Daarna moet ik een (Windows 7 upgrade) kopen voor 109,- euro's ,en volgens tip van CNN kan ik iemand zijn Windows Vista DVD lenenen om zo mijn Windows Vista teupgrade naar Windows 7,.
Nou, dan heb je wel de duurste leverancier gezocht, want vrijwel overal betaal je minder. En die tip van CNN is al zou oud als de baard van Methusalem. Het zegt dus meer over jouw minimale kennis van de techniek.


Van een forum:

Just install a clean install, Dont enter any Key when asked. Then, once you are read y to activate, create a folder called Windows.old on the root of your C: drive, then activate with your key just like normal. I know, it sounds too simple, and that it's too big a loophole for them to have missed, but it's worked for me 4 times now and my machines are on a retail upgrade disc and key.

Simpeler kunnen we het niet maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.