De Amerikaanse overheid heeft geprobeerd om stiekem de IP-adressen van alle bezoekers van de politieke website Indymedia.us te bemachtigen, zo bericht digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Niet alleen kreeg beheerder van de website Kristina Clair, te horen dat ze alle IP-adressen van 25 juni 2008 moest overhandigen, maar ook dat ze over de dagvaarding moest zwijgen. "Dit brede verzoek voor internetgegevens schendt niet alleen de federale privacywetgeving, maar ook het eerste Amendement van Clair", aldus de EFF. Indymedia blijkt de IP logs na vijf weken te vernietigen, een 'best practice' van het EFF voor Online Service Providers, waardoor Clair niet aan het verzoek kon voldoen.
Misbruik
Onder druk van de EFF heeft de Amerikaanse overheid inmiddels toegegeven dat er geen enkele juridische basis voor de dagvaarding was. Daardoor besloot het ook niet om Clair aan te klagen wegens het schenden van haar zwijgplicht, iets waar het eerder wel mee had gedreigd. "Dit verhaal is een belangrijk voorbeeld van hoe misbruik door de overheid zich in het geheim voortplant en een argument voor het congres om verplichte rapportages in te stellen over hoe de overheid z'n surveillance gebruikt."
De EFF vraagt zich af hoe vaak de overheid illegaal door de gegevens van internetgebruikers aan het grasduinen is en hoeveel online service providers soortgelijke valse dagvaardingen hebben ontvangen en daar gehoor aan gaven. "We weten het niet en tot het congres sterker toezicht instelt, kunnen we het ook niet weten."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.