Barack Obama wil dat elke Amerikaan in 2014 over een elektronisch patiëntendossier (EPD) beschikt en dreigt zorgverzekeraars met strenge boetes als ze het EPD niet op tijd implementeren, maar ook in Amerika maakt men zich zorgen over privacy en veiligheid. In theorie heeft het EPD verschillende voordelen, maar zodra de Amerikaanse variant gereed is, is er sprake van een gigantische database met de meest gevoelige en persoonlijke informatie van honderden miljoenen Amerikanen. Een zeer aantrekkelijk doelwit voor marketeers, identiteitsdieven, kwaadwillend personeel en verzekeringsbedrijven.
Net als in Nederland ligt ook de beveiliging van Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen onder vuur. Tachtig procent van de instellingen kreeg het afgelopen jaar met zeker één incident te maken waarbij medische gegevens werden gestolen of verloren. Verder vindt 70% van de ondervraagde IT-managers dat het senior management privacy en databeveiliging niet belangrijk vindt en 53% zegt dat hun organisatie niet voldoende maatregelen neemt om de privacy van patiënten te beschermen.
Identiteitsdiefstal
Dit kan leiden tot een nieuw soort misdrijf, namelijk medische identiteitsdiefstal, waar een crimineel zich voordoet als een ander persoon en een medische behandeling krijgt, op kosten van het slachtoffer. Hierbij zijn zowel het slachtoffer, wiens gegevens misbruikt zijn en met verkeerde medische informatie worden bijgewerkt, als de verzekeraar die voor de crimineel betaalt, de dupe.
Misbruik
Het beschermen van elektronische patiëntendossiers tegen misbruik door ziekenhuispersoneel is lastig. Ontwikkelaars werken aan algoritmes die misbruik moeten detecteren, door bijvoorbeeld de achternaam van de zorgverlener die een EPD opvraagt met die van de patiënt te vergelijken, of te controleren of het woonadres in de buurt van de patiënt is. "Stel je voor dat een man zijn vrouw mishandelt. Zij verlaat hem en gaat naar het ziekenhuis voor een behandeling. Als de man in het ziekenhuis werkt, hoe wordt haar privacy dan beschermd?" vraagt Deborah Peel zich af, oprichter van Patient Privacy Rights.
Volgens haar worden bij misbruik van patiëntendossiers, zoals bij Britney Spears en "Octomom", vaak de verplegers ontslagen of geschorst, maar blijven de artsen buiten schot. Zij wil dat patiënten voor elke toegang tot hun dossier toestemming geven. Dat legt echter de last bij de patiënt, aangezien die bij elke transactie betrokken wordt. Die moet kundig genoeg zijn en ervoor zorgen dat er geen gegevens ontbreken die hem later kunnen opbreken, waarschuwt Lisa Gallagher van de Healthcare Information and Management Systems Society.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.