Door Anoniem: Het eerste dat me opviel na de overstap was de stilte van de harde schijf, windows laat dat ding 24/7 ratelen ook al gebruik je de pc niet.
Dan moet je de 'Windows Search' service uitschakelen - en klaar is kees!
Die gaat, júist (met opzet, dus) als je zelf niks doet, alle bestanden doorzoeken en maakt daar een grote zoek-database van - zodat, als je een zoekopdracht doet, Windows sneller resultaten kan tonen. En tijdens dat zoeken worden er natuurlijk bestanden geopend... Dus die worden ook nog eens allemaal gescand door je virusscanner. Windows Search is funest voor de levensduur van je harde schijf. En uiteraard verbruikt je PC meer stroom. Ik beweer dat er _alleen_ doordat Microsoft die service standaard _aan_ heeft staan i.p.v. uit, er daar minstens één middelgrote energiecentrale voor nodig is. (En misschien wel veel meer dan één.)
Ik prefereer het om zelf mijn HD en directories netjes in te delen, waardoor je eigenlijk nooit ál je mappen hoeft te doorzoeken als je iets niet meer kunt vinden. Dan blijft er hooguit nog een zoekopdracht over die je slechts in één map uitvoert.
Laatst nam ik een Windows-Vista laptop van een kennis onder handen. Hij was traag en liep regelmatig vast. Ik heb vervolgens 83 processen en startup-entry's middels msconfig/opstarten uitgeschakeld. Standaard wordt er gewoon véél te veel geladen - en allerlei programma's willen graag dat ze automatisch met Windows worden gestart. Dit geholpen door 't feit dat bijna niemand z'n installatie-schermen leest en klakkeloos alle default-installatieinstellingen accepteert. En verder geholpen door Microsoft zelf - die standaard véél te veel processen aan zet en die ook standaard allerlei handelingen zelf uitvoert (zoals wanneer je een USB-stickje in de PC steekt). Da's allemaal vragen om problemen. Op zich zou dat zelfs allemaal geen problemen op hoeven te leveren, als Windows zelf maar eens wat stabieler was....