image

Bits of Freedom wil downloadverbod verbieden

dinsdag 15 december 2009, 09:08 door Redactie, 21 reacties

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) heeft kabinet en kamerleden opgeroepen om de plannen voor een downloadverbod af te blazen. Door de introductie van een downloadverbod zou de overheid miljoenen Nederlanders criminaliseren, terwijl dit verbod niet handhaafbaar is zonder internetgebruikers te bespioneren. Ook zal het volgens BoF creativiteit niet stimuleren. "In plaats van het introduceren van dit soort repressieve maatregelen moet de contentindustrie nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen." De burgerrechtenbeweging stuurde een brief naar de Kamer, die morgen het rapport van de Commissie Gerkens en het kabinetsstandpunt hierover behandelt.

Bespioneren
"Mensen realiseren zich niet dat een downloadverbod alleen kan worden gehandhaafd door de contentindustrie alle internetverkeer af te laten te tappen. Dit is een heilloze weg. Ik hoop van harte dat deze plannen niet worden ingevoerd", zegt directeur Ot van Daalen. Het downloadverbod zou alleen werken als de Nederlandse overheid en de contentindustrie de instrumenten van een politiestaat gaan gebruiken, zo is in de brief te lezen. Eén van de instrumenten waar BoF op doelt is “Deep Packet Inspection”, zoals dat in het rapport Gerkens wordt voorgesteld. "Met andere woorden: de contentindustrie wil het hele internet aftappen om het auteursrecht te handhaven."

Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat P2P-gebruikers hun verkeer gaan versleutelen. "Het filteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal heeft geen effect." De overheid moet internetgebruikers volgens BoF dan verplichten om hun informatie niet te versleutelen. "Alleen op die manier kan immers worden gecontroleerd of internetverkeer onrechtmatige” informatie bevat." De voorgestelde Deep Packet Inspection-techniek is alleen maar effectief als verkeer niet wordt versleuteld. Met een verbod op het gebruik van encryptie worden echter talloze andere internettoepassingen, zoals veilig emailen, Skypen, internetbankieren en online betalingen, ook onmogelijk gemaakt, want die gebruiken immers ook encryptie.

Opmerkelijk genoeg zijn het overheden zelf die miljoenen in de ontwikkeling van anti-censuursoftware investeren, terwijl deze technologie ook gebruikt zal gaan worden om filesharing-technologie meer bestand te laten zijn tegen filtering door internetproviders.

Rechten
Tevens vindt BoF dat het auteursrechtbeleid meer rekening moet houden met de belangen van de internetgebruiker. "Veel internetgebruikers vinden dat het huidige auteursrechtbeleid onvoldoende recht doet aan hun belangen. Als de overheid niet naar hen zal luisteren, loopt de Nederlandse overheid het risico dat het reeds beperkte draagvlak voor het auteursrecht geheel verdwijnt." Ook de contentindustrie krijgt ervan langs, die internetgebruikers piraten blijft noemen, in een poging om gedrag dat door een belangrijk deel als natuurlijk wordt ervaren, namelijk het delen van informatie, als crimineel te bestempelen.

Reacties (21)
15-12-2009, 09:10 door Anoniem
Goeie zaak! eindelijk eens iemand die opkomt voor onze rechten
15-12-2009, 09:27 door Anoniem
Onze privacy waakhond is terug op internet, goed werk BoF. Ik hoop dat de kamer luistert naar die brief.
15-12-2009, 09:56 door Syzygy
INTERNET

Het had zo mooi kunnen zijn, tot dat de overheden zich er mee ging bemoeien !!
15-12-2009, 10:02 door martijno
@Syzygy: Je bedoelt dat Internet dat oorspronkelijk door het Amerikaanse ministerie van defensie ontwikkeld is?
15-12-2009, 10:05 door Anoniem
Het was leuk totdat IPR organisaties erachter kwamen dat een digitale kopie net zo goed is als het origineel.
15-12-2009, 11:03 door Anoniem
"Onze privacy waakhond is terug op internet, goed werk BoF. Ik hoop dat de kamer luistert naar die brief."

De meeste argumenten zijn redelijk twijfelachtig te noemen, en ik kan je garanderen dat deze brief geen enkel nut zal hebben.

"Goeie zaak! eindelijk eens iemand die opkomt voor onze rechten"

Klopt, maar nu moeten ze nog met wat zinnigere argumenten komen. Volgens mij kan men beter wat juristen neerzetten voor een wat beter inhoudelijk verhaal.

Je kunt zo ook stellen dat mensen geen telefoons moet afluisteren, omdat criminelen hun gesprekken zouden kunnen coderen, of dat je geen snelheidscontroles mag houden, omdat je daarmee het draagvlak voor maximumsnelheden ondergraaft en miljoenen automobilisten criminaliseert.
15-12-2009, 11:17 door Anoniem
telefoongesprekken worden pas afgeluisterd na er serieuze aanleiding voor is,
en je wordt alleen geflitst als je te snel rijdt,

het analyseren van AL JE INTERNETVERKEER heeft toch een veel grotere impact op je privacy
15-12-2009, 11:27 door Syzygy
Door martijno: @Syzygy: Je bedoelt dat Internet dat oorspronkelijk door het Amerikaanse ministerie van defensie ontwikkeld is?

Nee dat was ARPA dat na invoering van het TCP/IP protocol 1983 eigenlijk pas de hoedanigheid aannam van wat wij als het huidige Internet ervaren qua techniek dan. Na het sluiten van ARPA in 1988 kwam eigenlijk het begrip INTERNET echt van de grond.

Het INTERNET voor het publiek deed echter pas echt zijn intrede bij het ontstaan van http en www.
DAT INTERNET HAD ZO MOOI KUNNEN ZIJN

maar zoals Cohen Amsterdam heeft verziekt met zijn bemoeizucht en pietluttigheid, zo hebben overheden het Internet dus bijna ten gronde gericht.
15-12-2009, 11:31 door Anoniem
Ik blijf het verwonderlijk vinden dat aan alle kanten internet gecensureerd en gescreened wordt terwijl ik probleemloos illegale software of muziek via de briefpost naar een ander persoon kan versturen (iig binnen nederland). Hoever moet het gaan voordat men eindelijk beseft dat de techniek momenteel alleen maar misbruikt wordt om een stervende industrie van de nekslag te redden. Laat de heren en dames van de platen en film industrie nu eens hun bakken met geld maar voor een fractie gebruiken om een echte oplossing te vinden voor het probleem i.p.v. alleen maar symptoom bestrijding te doen.
15-12-2009, 11:41 door Arnoud Engelfriet
@Anoniem 11:03: BoF wordt gerund door juristen (Ot van Dalen en Axel Arnbak). En het is een feit dat een downloadverbod alleen zinvol is in combinatie met toezicht, oftewel digitaal fouilleren van elk bestand dat jij verzendt of ontvangt. Dat moeten we niet willen.

Het andere punt is dat dit de industrie niet stimuleert om met nieuwe dingen te komen. Waarom zouden ze ook? De enige echte concurrentie wordt nu verboden, en het is bekend uit de economie dat monopolisten zelden tot nooit innovatief zijn. Op markten met scherpe concurrentie ontstaan daarentegen de leukste nieuwe dingen.
15-12-2009, 11:55 door bernd
kijk voor de grap eens naar http://www.opensourcecinema.org/project/rip2.0
dit is een open source film/remix dat de belangrijkste aspecten van de auteursrechten bekritiseert en pleit voor een nieuw model. Ik ga het niet samenvatten; neem even de tijd en bekijk deze film!
15-12-2009, 13:20 door Anoniem
Het is goed dat BoF terug is, echter ben ik bang dat dit he-le-maal niets zal uitmaken.
Overheden drukken toch hun big-brother plannetjes wel door, als BoF echt lastig wordt worden ze letterlijk en figuurlijk uit de weg geruimd.
15-12-2009, 13:41 door Anoniem
Jay Rockefeller: Internet should have never existed

http://www.youtube.com/watch?v=Ct9xzXUQLuY

Misschien zeg dit genoeg ?
de reden voor het inperken?
de reden voor internet 2 opkomst, gecontroleerd door (R)overheid en consorten?

Groet Hot Burmees

PS, Rockefeller en Rothschild families beheersen de wereld,
democratie is lang geleden,kort na de WOII snel verdwenen.
15-12-2009, 14:42 door Anoniem
"het analyseren van AL JE INTERNETVERKEER heeft toch een veel grotere impact op je privacy"

Dat hangt er maar net vanaf op welke manier dat gebeurt, en wat er vervolgens met die data wordt gedaan.

Een flitspaal kan ook gebruikt worden om iedere automobilist te fotograferen. Toch neemt zo'n apparaat enkel een foto bij 'relevante traffic' op de snelweg. Op een netwerk is dat niet anders, en de impact op je privacy hangt heel erg af van de vraag op welke wijze deze analyse werkt en wat er precies wordt opgeslagen (als je het detecteren van illegale activiteiten niet als schending van je privacy ziet).

Indien je provider gebruik maakt van Quality of Service (QoS), dan wordt ook al je verkeer geanalyseerd om zodoende priority te kunnen geven aan VoIP pakketjes om maar wat te noemen. Toch neem ik aan dat je dat dan weer niet als een schending van je privacy vindt.

"de reden voor internet 2 opkomst, gecontroleerd door (R)overheid en consorten?"

Verdiep je eens in de vraag wat internet 2 precies is voordat je wat roept. Verder bestaat internet 2 al jaren.
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet2
15-12-2009, 15:44 door Anoniem
@14:42 door Anoniem :

Ecxuus , ben ff in de war met web 2.0

Innovatie 2.0: Economische Zaken gaat ‘beleid maken’ via Internet!
http://www.ambtenaar20.nl/?p=1476

De top 5 van prioriteiten van een overheid 2.0
http://www.ambtenaar20.nl/?p=1501

Ambtenaar 2.0
Web 2.0 en de overheid

http://www.ambtenaar20.nl


wanneer ik tussen de regels door lees, wordt ik niet vrolijk.

Groet hot burmees
15-12-2009, 16:43 door SirDice
Door Anoniem: Je kunt zo ook stellen dat mensen geen telefoons moet afluisteren, omdat criminelen hun gesprekken zouden kunnen coderen,
?

of dat je geen snelheidscontroles mag houden, omdat je daarmee het draagvlak voor maximumsnelheden ondergraaft en miljoenen automobilisten criminaliseert.
Gaat niet op. Die snelheidscontroles zijn er ter handhaving van een wet die stelt dat je niet harder mag rijden dan de maximumsnelheid. Het merendeel van auto, motor en bromfiets rijdend Nederland houdt zich aan die wet. Bovendien is een snelheidsovertreding, de naam zegt het al, een overtreding en geen misdrijf.

Het wetsvoorstel wil van downloaden een misdrijf maken. Leuk maar hoe ga je die wet handhaven? Dat kan alleen door een nogal forse inbreuk op een ieders privacy. In plaats dat ze nu alleen maar wat verkeersgegevens verzamelen wordt er dan dus ook gekeken naar wat voor verkeer het is. Dan vinden ze bijv. nogal wat torrent verkeer. Maar goed, wie zegt er dat ik iets illegaals download? Dus zal dat verkeer nog verder geanalyseerd moeten worden. Bestandsnamen? Kunnen iets heel anders aangeven dan wat er daadwerkelijk aangeboden wordt. En dus zul je het hele bestand ook moeten bekijken. Dan moet je nog bepalen of het auteursrechtelijk beschermd werk is. Kortom, leuk bedacht, totaal niet uitvoerbaar.
15-12-2009, 16:45 door Anoniem
lekker alles illegaal maken daarvoor hebben ze goede vpn's in landen als rusland


ze kenne toch helemaal nix doen behalve die hosters offline gooien , gelukkig barst nl van de junken die overal schijt aan hebben en die voor een paar tientjes alles op naam nemen :D

maargoed de tijd lijkt er aan te komen om programmas als waste (4096bits cryptie) te tunnelen door een vpn, hier een link: http://waste.d2lod.org/nightly/

voor iedereen die het wil uitproberen mail me dan geef ik je acces: rootedbrain [at] live.nl

uiteindelijk is het allemaal behoorlijk hypokriet want die bibliotheken kunnen ook gaan klagen over wiki of google waardoor veel oude branches wegvallen, en uitgerekend die machtigste en rijkste industrie ligt te klagen als ze van normaal 20 miljoen die ze verdienen nu mischien 10 miljoen verdienen maar dat is de tijd waar je in leeft.
15-12-2009, 16:52 door Anoniem
@Vandaag,14:42 door Anoniem

pseudocode van een flitspaal

if (speed > maximum) then take_photo();

pseudocode van gegevenanalyse

if (compare(capture_packet(), known_illegal_data)) then report_user();

om zoiets te laten werken, moet je kunnen bepalen of iets illegale data is,
om dit te bepalen moet je de inhoud van de pakketjes dus actief gaan vergelijken
met bekende illegale data. Dit houdt dus in, heel je data wordt geanalyseerd.

De QoS vergelijking: hier wordt alleen het protocol vergeleken, of misschien
slechts de source/destination port/ip. Dit is een minder diepgaande analyse.
Zo kan een VOIP gesprek meer prioriteit krijgen op het netwerk zonder dat
daarvoor een analyse van de INHOUD van dit gesprek vereist is, dus tast
QoS de privacy in veel mindere mate aan. (Het enige dat bekend is, is dat
ik een telefoongesprek voer, met wie en waarover is bij degeen die QoS
toepast dan niet bekend)

Op basis van zo'n oppervlakkige controle, zoals enkel het protocol bepalen,
kan je neit bepalen of iets illegaal is. Een torrent kan een Linux distro zijn,
maar ook illegale inhoud bevatten. Met andere woorden, dit zou alleen
mogelijk zijn met een volledige analyse van de data, dus een ernstige
inbreuk op de privacy.
15-12-2009, 17:01 door Anoniem
lang leve Bof,hopelijk wordt er naar hen wel geluisterd door het kabinet,en downloaden kan je niet verbieden,want als dat toch wordt gedaan dan gaat heel het internet kapot,en dat moeten we met zijn allen niet hebben.
16-12-2009, 10:04 door Anoniem
Je kunt zo ook stellen dat mensen geen telefoons moet afluisteren, omdat criminelen hun gesprekken zouden kunnen coderen,

Het zal niet lang duren voor die optie op de meeste gsm toestellen aanwezig is. Er zijn nu al dure toestellen die dat standaard kunnen, het kabinet loopt er zelfs mee rond.

of dat je geen snelheidscontroles mag houden, omdat je daarmee het draagvlak voor maximumsnelheden ondergraaft en miljoenen automobilisten criminaliseert.

Het draagvlak voor de belachelijk lage maximumsnelheden en controles die alleen gericht zijn op geld i.p.v. verkeersveiligheid (staan waar je veilig harder dan toegestaan kunt rijden i.p.v. staan waar harder rijden echt gevaarlijk is) is in Nederland is al lang ondergraven.
16-12-2009, 10:34 door HyperVisor
Eindelijk, het werd tijd.
Ik vrees echter dat de politiek dit zal negeren. Ze hebben zo hun eigen agenda.
Zolang het CDA de grootste partij is zal er niks veranderen in de trend om alle privacy op te heffen.
.......Je haast gaan denken dat ze privacy en vrijheid het werk van de duivel vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.