Computersystemen zijn op drie manieren te beveiligen, toch is geen enkele aanpak waterdicht en is het de vraag of dit wel haalbaar is. Rootkit-expert Joanna Rutkowska, in een filosofische bui, vergelijkt "security door correctheid", "security door afscheiding" en "security door obscurity" met elkaar. De eerste manier, correctheid, probeert foutloze software af te leveren. Dan zouden er namelijk ook geen beveiligingsproblemen zijn. Het probleem is dat het gereedschap ontbreekt om te controleren dat code ook foutloos geschreven is.
Nu zijn er wel initiatieven die bugvrije code "garanderen", zoals Microsoft's Secure Development Life-cycle, het probleem is dat ze soms wel en soms niet werken. "Ik denk dat we in de nabije toekomst de implementatiefouten door veilige programmeertalen weten te voorkomen, maar ik geloof niet dat we correctheid van software voorbij het implementatieniveau kunnen garanderen," aldus de rootkit-expert.
Het afscheiden van onderdelen en processen klinkt simpel, maar is lastig te realiseren. "Eén probleem is hoe het systeem in zinnige delen te verdelen en hoe je de permissie voor elk deel instelt. Het andere probleem is de implementatie." Door de opzet van de meeste besturingssystemen kunnen kernelbugs vaak de beveiliging van de afgezonderde delen omzeilen. Een oplossing zou zijn om de onderdelen op kernelniveau te scheiden, maar daar besloot de IT-industrie vanwege prestaties en toegankelijkheid niet voor te kiezen. De Poolse is van mening dat op dit gebied door virtualisatie technologie nog de nodige winst is te boeken. "Xen kan bijvoorbeeld als een micro-kernel fungeren en de afscheiding tussen andere delen binnen het systeem opleggen."
De derde manier om systemen te beveiligen is het bekende "security by obscurity". Die aanpak gaat ervan uit dat het onmogelijk is om foutloze code te schrijven en dat het daarom beter is om misbruik van fouten zo moeilijk mogelijk te maken. Oplossingen zoals Address Space Layout Randomization (ASLR) voorkomen echter niet dat bugs nooit misbruikt worden. Het maakt het alleen lastiger. Daarnaast vormen Denial of Service aanvallen nog altijd een groot probleem die niet via deze manier zijn te voorkomen en is het obfusceren van code nadelig voor prestaties en beheer. Beveiligingslekken zijn dan vooralsnog iets waar computergebruikers mee moeten leren leven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.