Een Nederlands IT-bedrijf heeft vandaag een nieuwe dienst gelanceerd die gebruikers anoniem laat internetten, zonder dat men zich zorgen over de Bewaarplicht Telecomgegevens hoeft te maken. Volgens Westland IT is niet iedereen blij met het feit dat internetproviders continu "naam, adres, woonplaats, IP-adres, inlognaam, telefoonnummer en gebruikte internetdienst registreren." Het bedrijf lanceerde daarom "Anoniem Internet", dat de internetverbinding voor de buitenwereld afschermt en privacybescherming voor een professionele omgeving biedt. "Dé onmisbare mogelijkheid om de Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens te ontlopen", zo stelt het bedrijf.
"Met het Anoniem Internet-pakket met software zonder achterdeurtjes en logbestanden, met versleuteld netwerkverkeer via meerdere landen, een anonieme, versleutelde offshore e-mail account en absolute ontraceerbaarheid bent u vanaf nu voorgoed beschermd op internet. Zonder dat dit overigens uw snelheid of doorgifte beperkt." De versleutelde internetverbinding loopt via meerdere landen en er worden geen loggegevens bijgehouden. Providers zouden daardoor niet kunnen zien wat gebruikers doen.
Panama
Aangezien Anoniem Internet geen Internet Service Provider is, valt het niet onder de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens. Daarnaast is de netwerkhost in Panama gevestigd en treedt Westland IT alleen maar op als reseller van dit netwerk. Volgens het IT-bedrijf heeft Panama een solide privacywetgeving. "Uniek aan Panama is de daadkracht waarmee zij haar principes en soevereiniteit verdedigt, en tegenwicht biedt daar, waar in menig westers land natuurlijke personen, entiteiten en bedrijven al enige tijd aan privacy in de informatie-samenleving hebben ingeboet."
Geen Tor
Er is bewust gekozen om geen Tor of proxy te gebruiken. Tor zou vaak traag zijn en derden die de exit-nodes beheren, kunnen die ook afluisteren. Een proxy-server zou alleen maar zeer beperkt zijn in het afschermen van een gebruiker zijn identiteit. "En dan ook nog eens alleen tegen de webmasters / eigenaren van de bezochte websites." Een proxy-server biedt daarnaast geen bescherming tegen Internet Service Providers, internet-taps, inlichtingendiensten en "man-in-the-middle"-aanvallen.
Spam
Alleen voor kwaadaardig verkeer, zoals spam of een (Distributed) Denial-of-Service aanval houdt men logs bij en luistert men de exit-nodes af. Het bedrijf doet dit via Snort. "Zo wordt alleen een account opgeheven mocht blijken dat er vanaf dat specifieke account bijvoorbeeld grote hoeveelheden spam wordt verstuurd. Wij kennen dan nog steeds niet de identiteit van de accounthouder." Verder maakt Anoniem Internet duidelijk dat het versturen van "exorbitante hoeveelheden spam" niet wordt getolereerd. Inloggen gebeurt op een manier die volgens de aanbieder "twee keer veiliger dan internetbankieren" is. Het komt erop neer dat men het wachtwoord met 2048-bits encryptie versleutelt.
Contant betalen
Er zullen uiteindelijk verschillende abonnementen verschijnen, maar vooralsnog is er alleen het standaard abonnement, dat 30 euro per maand kost. "Dan hebben mensen dezelfde snelheid als die ze nu bij hun provider hebben", zegt woordvoerder Peter Staal tegenover Security.nl. Hij gebruikt het netwerk zelf al enige tijd, waarvan Westland IT in principe een reseller is. Alles draait om anonimiteit en daarom is Staal in Nederland met de dienst gestart. Dat betekent dat klanten niet meer aan bijvoorbeeld creditcard, overboeking of pinpas zijn gebonden, maar ook contant een abonnement kunnen afrekenen. Deze klanten hoeven alleen een e-mailadres op te geven waar de inloggegevens naar toe worden gestuurd en daarmee is de kous af. Het bedrijf houdt namelijk alleen een account-id bij.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.