image

Opslag vingerafdrukken niet nodig (Podcast)

donderdag 21 januari 2010, 12:33 door Redactie, 5 reacties

Deze week in de podcast Het Nieuwe Rijk, een groep bezorgde burgers die actie tegen de opslag van vingerafdrukken voert. De overheid wekt de suggestie dat dit van Europa moet, maar dat is niet zo. Alleen de opslag van de vingerafdruk in het paspoort zelf is verplicht. Het Nieuwe Rijk kwam vorig jaar in het nieuws vanwege een folder over het tatoeëren van het Burger Service Nummer op de arm.

In tegenstelling tot wat het CIDI: Centrum Informatie en Documentatie Israel beweert, zijn er ook positieve geluiden uit de Joodse gemeenschap over de folder gekomen. Mensen die in het opslaan van biometrische gegevens een herhaling van de geschiedenis zien. Volgens het nieuwe Rijk begint privacy steeds meer onder de bevolking te leven en is het nu tijd dat het ook op de politiek agenda komt. Luister de hele podcast.

Reacties (5)
21-01-2010, 13:21 door Vinnie2
Het feit dat het nodig zou zijn dat er gegevens worden opgeslagen is ok.
Maar nu net alsof gaan doen slaat dan weer nergens op. De overheid moet wel eerlijk blijven!
21-01-2010, 14:20 door Anoniem
Wat mensen vergeten is dat het niet alleen het paspoort is. Moest laatst een nieuw identiteitsbewijs halen, mocht ook m'n vingers laten scannen ..
21-01-2010, 14:20 door Preddie
Door Vinnie2: Het feit dat het nodig zou zijn dat er gegevens worden opgeslagen is ok.
Maar nu net alsof gaan doen slaat dan weer nergens op. De overheid moet wel eerlijk blijven!

Euh.... overheid ? blijven .... je kan beter zeggen worden. in de tijd dat ik bij de overheid werkte heb ik genoeg gezien, ze houden de burger gewoon voor wat hij of zij wil zien of horen. Ondertussen gebeurt er zoveel dat het daglicht niet kan verdragen of waar de burgers het nooit mee eens zou zijn.
22-01-2010, 08:37 door mathijsk
Als je vingerafdruk enkel op het paspoort moet staan kan dat ook live gedaan worden wanneer je het ding ophaalt.
Ik snap best dat ze het op willen slaan, het lijkt verdomd makkelijk om het tegen fraude te gebruiken.
Wat ze alleen wel vergeten, is dat wanneer die database op straat komt te liggen, die data veel harder misbruikt kan worden dan hij nu voordeel oplevert.
31-01-2010, 13:51 door Anoniem
Ineens is het er.
Zonder enige inspraak van de burger.

En nu is het wachten op het moment dat het mis gaat.
En de ambtenaren en politici, die het veel beter weten dan de burger, over elkaar rollen omdat zij niet hadden verwacht dat het mis zou gaan. En daar uiteraard ook niet verantwoordelijk voor zijn.

Kunnen we dit nog terug draaien?
Ik zou er een groot voorstander voor zijn dat we deze ontwikkelingen tot een halt brengen voordat het uitloopt op een politiek drama, met de burger als slachtoffer.

En hoeveel miljard gaat ons dat dan uiteindelijk kosten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.