De Belgische krant De Standaard heeft voor een artikel over cybercrime het mailbestand van BMW en de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) gestolen en is daarmee strafbaar bezig geweest. In totaal wist men via enkele muisklikken de 270.000 adressen te verzamelen. Ook het hacken van Promocontrol, het bedrijf dat de kortingsbonnen van verschillende winkelketens als Delhaize en Carrefour verwerkt, ging de krant niet te ver. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat justitie de krant zal vervolgen.
Het hoofd van de Federal Computer Crime Unit van de federale politie (FCCU) reageert op de resultaten van De Standaard, dat er veel te lichtzinnig wordt omgegaan met veiligheid. 'Het is bijna onbegrijpelijk dat bedrijven die massaal investeren in alarmsystemen en allerhande veiligheidsmaatregelen, op het internet bepaalde gegevens gewoon te grabbel gooien.' Volgens Luc Beirens is de huidige wetgeving vaag omdat die uit 1993 afkomstig is. Ondertussen werkt men aan nieuwe Europese regels. 'Bedrijven zouden verplicht moeten zijn om aan veiligheid te werken', vindt Beirens. 'De privacy respecteren zou een bindende voorwaarde moeten zijn.'
Beveiligingsexperts laten weten dat vanwege de strenge interpretatie van de Belgische cybercrime wetgeving, de krant wel vervolgd kan worden. "Het feit dat ze de bedrijven die ze hackten waarschuwden doet daar niets aan af," aldus het Belgische securityblog Belsec. IMM, het bedrijf dat het mailingsysteem voor BMW en VAB maakte, wijzigde gisteren het systeem, zodat de mailbestanden niet meer zichtbaar zijn. Promocontrol was niet bereikbaar voor commentaar.
Belsec is niet blij met de wetgeving, omdat het onderzoekers die per ongeluk een probleem vinden of hiervan op de hoogte zijn, niet in staat stelt dit communiceren, zonder kans te lopen dat men zelf wordt aangeklaagd, "in plaats van de incompetente programmeur of hoster."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.