image

"Stemgeheim burgers in handen bedrijfsleven"

woensdag 22 oktober 2008, 12:51 door Redactie, 7 reacties

De landelijke waterschapsverkiezingen van 13 tot en met 25 november zorgen ervoor dat het stemgeheim in handen van onder andere Amerikaanse bedrijven komt, zo beweert de actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers niet. Anders dan bij voorgaande waterschapsverkiezingen kunnen kiezers voor het eerst stemmen op politieke groeperingen. De waterschappen willen op de stembiljetten een voor elke kiezer unieke reeks nummers afdrukken. Deze nummers worden gekoppeld aan bestanden waarin de namen, adressen en geboortedata van alle kiezers staan.

Volgens de actiegroep moeten de drukkers van de stembiljetten de bestanden na afloop van het drukproces vernietigen, anders kan het stemgeheim van alle kiezers geschonden worden. Een van de bedrijven die de stembiljetten drukt is een Amerikaanse grafische multinational, die de zeer kritieke bestanden met gegevens van alle kiezers nu al bezit. Het betreft een bedrijf dat deze afgelopen zomer in de VS tot een schikking is gekomen omdat het haar eigen werknemers zou hebben bespioneerd en geïntimideerd in een poging te voorkomen dat ze lid van een vakbond werden.

Bizar
Een tweede bedrijf scant alle ingevulde stembiljetten na afloop van de verkiezingen om de unieke nummers en de uitgebrachte stemmen in te lezen. Dit bedrijf heeft in 2004 al eens een complete waterschapsverkiezing in het honderd laten lopen. "Het is natuurlijk bizar dat we straks alleen nog stemgeheim hebben als bestanden netjes vernietigd worden door een bedrijf dat kennelijk niet eens met de grondwettelijke rechten van de eigen werknemers vertrouwd kan worden. En als er grove fouten van hetzelfde kaliber als in 2004 gemaakt worden moeten we maar hopen dat ons stemgeheim bewaard blijft," aldus actiegroep oprichter Rop Gonggrijp.

Wat hem betreft gaat het niet om deze specifieke bedrijven. "Zulke gegevens horen bij een geheime stemming natuurlijk op geen enkel moment te bestaan en al helemaal niet in handen van bedrijven te zijn." Er is inmiddels een kort geding tegen de waterschappen aangespannen dat op 3 november dient.

Reacties (7)
22-10-2008, 14:32 door Anoniem
Het moet toch niet veel gekker worden met die privacy schendingen.

Dit is toch regelrecht een motie van wantrouwen naar degenen die hier mee heeft ingestemd?

Of is er weer naar de regels gehanteerd en zijn er straks plotseling miljoentjes weg? Door die solvabilitietscheck?

Piet Prive waarvan zijn ip nummer net is geregistreerd in de webolgs van security.nl
22-10-2008, 16:48 door spatieman
zo kan men ook de verkiezing manipuleren
en er voor zorgen dat iemand anders president gaat worden...
22-10-2008, 16:49 door RobertoG
Rara, waarom ga ik niet stemmen bij deze verkiezingen ???
22-10-2008, 16:58 door Anoniem
Verkiezingen dienen principieel geheel en uitsluitend in handen van de overheid te zijn. En het enige wat de kiezer in het stemlokaal mag achterlaten is zijn stem plus - geheel los daarvan - een bewijs dat hij heeft gestemd. Er mag geen op geen enkel moment een relatie te leggen zijn tussen de stem en dat bewijs. Zelfs al zou men het wíllen, het mag niet kúnnen. Dat is een robuust systeem. Vertrouwen op onkreukbaarheid is niet voldoende. Dus is verkiezingen laten regelen door bedrijven absoluut uit den boze. En een bedrijf dat dat niet uit zichzelf inziet, moet je al helemaal niet hebben. Burgers zouden deze stemming moeten boycotten of minstens ernstig frustreren.
22-10-2008, 17:14 door Anoniem
Zelfs als je niet gaat stemmen ben je slachtoffer van deze verkiezingen. Als burger heb je kennelijk niets te zeggen over hoe een waterschap met je gegevens omgaat? Zeer ongezond wat hier aan de hand is.
22-10-2008, 18:48 door Anoniem
Beetje off topic, verkeers-onderzoekje gezien van Rijkswaterstaat ? , ook al zulke doorzichtige vragen ..
Verschrikkelijk, al onze vrijheden in een mum van tijd verdwenen in een bodemloze put.
En we zijn er nog lang niet.
In het kader van het burgeruitknijpfestijn van de overheid wil men een burgerspionagesatelliet gebruiken (Galileo) om ons doen en laten van begin tot eind te volgen (kilometerbeprijzing).

Aan vrijheden kan men tegenwoordig een fors prijskaartje hangen .. (helaas)

Sterkte mensen
22-10-2008, 19:02 door Lamaar
Door AnoniemVerkiezingen dienen principieel geheel en uitsluitend in handen van de overheid te zijn. En het enige wat de kiezer in het stemlokaal mag achterlaten is zijn stem plus - geheel los daarvan - een bewijs dat hij heeft gestemd. Er mag geen op geen enkel moment een relatie te leggen zijn tussen de stem en dat bewijs. Zelfs al zou men het wíllen, het mag niet kúnnen. Dat is een robuust systeem. Vertrouwen op onkreukbaarheid is niet voldoende. Dus is verkiezingen laten regelen door bedrijven absoluut uit den boze. En een bedrijf dat dat niet uit zichzelf inziet, moet je al helemaal niet hebben. Burgers zouden deze stemming moeten boycotten of minstens ernstig frustreren.
Dat is ook in handen van de overheid hoor. O, eh, ja, dat moeten we toch effe laten drukken. Wie is het goedkoopst? En verder kijken we niet.

En dan te bedenken dat we een staatsdrukkerij hebben. Maar nee hoor, laat de Amerikanen maar weer hun gang gaan. Net als RobertoG: ik kijk wel uit om te gaan stemmen. Ik ben niet gek.

We zouden ook een protestgroep moeten oprichten: Wij vertrouwen de overheid niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.