image

WiFi-piraten misbruiken universteitsnetwerk

dinsdag 28 oktober 2008, 13:31 door Redactie, 8 reacties

De Universiteit van New South Wales (NWS) dreigt het draadloze netwerk plat te gooien omdat studenten het gebruiken om illegale muziek, films en spellen te downloaden. Directeur Michael Kirby-Lewis zegt dat klachten over studenten die illegaal downloaden zijn gestegen van één of twee per maand, naar eentje per dag. De universiteit dreigt studenten die illegaal gebruik van het netwerk maken met geldboetes van duizend dollar. De opbrengst van de boetes wordt gebruikt voor faciliteiten rond de campus.

"We houden dit al een tijd in de gaten, maar het heeft nu een omvang bereikt waarop het schorsen van gebruikersaccounts voor een korte tijd niet meer helpt", aldus Kirby-Lewis. Hij voegde daaraan toe dat veertig procent van de 17.000 studenten het draadloze netwerk gebruikt en dat er in de laatste paar maanden zes of zeven boetes zijn uitgedeeld. Eén student downloadde zeven gigabyte aan illegaal materiaal op één dag.

Één op de drie mensen onder de 24 downloadt volgens een onderzoek van Music Industry Pirvacy Investigations illegaal muziek, aldus Sabiene Heidl, general manager van de anti-piraterij beweging. Zij steunt het besluit van de universiteit om studenten bewust te maken van de risico's van illegaal downloaden, maar ontkent dat de muziekindustrie de universiteit met juridische stappen heeft gedreigd.

Internetfilter
Volgens Richard Constantine, hoofd informatie officier op een andere universiteit, zegt dat zijn universiteit de eerste in Australië was met volledige draadloze dekking, maar dat illegaal downloaden nooit een groot probleem is geweest. Een jaar geleden installeerde de universiteit filters die er voor moeten zorgen dat studenten geen illegaal materiaal kunnen downloaden, bijvoorbeeld via Bittorent netwerken. "Maar studenten zijn erg innovatief en vinden snel een manier om toch te downloaden", aldus Constanine.

Kirby-Lewis zegt dat Universiteit van New South Wales ook filters heeft geïnstalleerd, maar dat zulke systemen vaak voor problemen zorgen op een universiteit, omdat ze veelal niet goed werken. "Het is erg lastig om internet materiaal te controleren in een open omgeving zoals op een universiteit", zo laat hij weten.

Reacties (8)
28-10-2008, 13:45 door Anoniem
Een op drie studenten jonger dan 24 jaar download illegaal?
Ze hebben meer gevangenissen nodig daar! Dit is dweilen met de kraan open.
28-10-2008, 15:43 door Anoniem
Zouden ze op Windesheim eens op moeten controleren... daar is 7GB per student per dag niks! Veel van de studenten hebben de hele dag Newsleecher of Grabit aanstaan om vanalles te downloaden wat thuis met hun 2Mbit lijntje vele dagen zou duren.
28-10-2008, 15:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-10-2008, 16:05 door Anoniem
"Wat is de nieuwsfactor hier ?? Of is iemand in de veronderstelling dat dit nergens anders op aarde gebeurt."

De explosieve groei aan notice-and-takedown berichten van auteursrechtenorganisaties de afgelopen maanden ? Op mijn werk krijg ik ook steeds meer van dit soort verzoeken binnen van dergelijke organisaties.

Ook is aan de snelheid van de notificaties te zien dat dit inmiddels een volledig geautomatiseerd proces is, aangezien de notice vaak al binnen een uurtje na een download poging van een torrentsite binnenkomt.
28-10-2008, 16:48 door Anoniem
Door AnoniemEen op drie studenten jonger dan 24 jaar download illegaal?
Hier wordt ook zeer veel gedownload door studenten, maar ik heb nog nooit klachten gezien over dat downloaden. Ja, over het vervolgens weer ter download aanbieden. Maar dat is iets anders.

En ja, ze zijn fors meer klachten gaan sturen enkele dagen voordat de officiele notice-and-takedown afspraken tussen de copyright bazen en de openbare providers werden gemaakt. Ik kan in ieder geval zeggen dat Brein en consorten zich niet aan die afspraken houden. In hun werkwijze is niets gewijzigd.

Peter
28-10-2008, 19:20 door Anoniem
Door AnoniemZouden ze op Windesheim eens op moeten controleren... daar is 7GB per student per dag niks! Veel van de studenten hebben de hele dag Newsleecher of Grabit aanstaan om vanalles te downloaden wat thuis met hun 2Mbit lijntje vele dagen zou duren.

idd ja, word tijd voor drastische maatregelen op Windesheim! Die noobs van een systeembeheerders doen er geen ruk aan....
28-10-2008, 20:42 door cyberpunk
Wat hadden ze dan gedacht? ...
29-10-2008, 11:29 door Regenpak
Ach, een beetje zichzelf respecterende Usenetprovider biedt SSH aan (stunnel). Wat nou, "illegale" downloads?!?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.