image

ActiveX-lekken groeiend probleem voor IE-gebruikers

woensdag 29 oktober 2008, 11:05 door Redactie, 3 reacties

ActiveX is al enige tijd de Achilleshiel van Internet Explorer en gezien recente ontwikkelingen lijkt dit niet snel te veranderen. Beveiligingsbedrijf Symantec waarschuwt voor een sterke toename van exploits die ActiveX overwrite/delete kwetsbaarheden gebruiken. Sinds eind vorig jaar zijn er meer dan 100 van dit soort lekken ontdekt, waarvan een aantal in een nieuwe exploit pack verwerkt zitten dat criminelen actief gebruiken. Symantec spreekt zelfs over een "scherpe stijging." Het gaat onder andere om kwetsbaarheden in de ActiveX controls van Microsoft, Yahoo, C6, Macrovision, Zenturi, Clever Internet suite, JetAudio en anderen.

Microsoft eist van ontwikkelaars dat ze ActiveX controls die bestanden kunnen verwijderen of schrijven als "not safe for scripting" instellen. Veel ontwikkelaars doen dit echter niet, zonder over de security gevolgen na te denken. In sommige gevallen hoeft een ActiveX control zelfs niet geïnstalleerd te zijn, zoals met de Access Snapshot Viewer het geval was.

"Terwijl applicatiebeveiliging verbetert en het misbruiken van geheugen technisch moeilijker wordt, blijft een aantal eenvoudiger te misbruiken aanvalsvectoren bestaan. ActiveX overwrite/delete lekken zijn eenvoudig te misbruiken en daarom bevatten zoveel kwaadaardige toolkits exploits hiervoor. Helaas kunnen we in de toekomst meer ontdekkingen en misbruik van dit soort lekken verwachten", aldus Parveen Vashishtha.

Reacties (3)
29-10-2008, 14:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-10-2008, 19:44 door SirDice
ActiveX is al enige tijd de Achilleshiel van Internet Explorer
Ach.. Pas sinds IE3.0..
29-10-2008, 20:27 door Anoniem
Lamaar zal het vast met me eens zijn als ik zeg dat ActiveX en RPC ontwerpkeuzes zijn. Ontwerpkeuzes waarbij het gemak van ontwikkelaars op de eerste plaats kwam, het gemak voor de gebruikers op de tweede en veiligheid daarnas ergens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.