Er is momenteel een gat in de arbeidsmarkt op het gebied van forensisch onderzoek en security, waardoor HBO en hoger geschoold personeel soms taken uitvoeren die ook gedaan kunnen worden door MBO-ers, zegt Boris Sondagh, docent en medebedenker van de opleiding “Digitaal Particulier Onderzoeker." Tijdens de opleiding leren studenten te werken met forensische software, datarecovery, crypografie, het beveiligen van systemen en krijgen zij een stuk strafrecht voor hun kiezen. Het is de bedoeling dat deze studenten de toekomstige beveiligingsexperts van Nederland worden.
Gat in arbeidsmarkt
Een voorbeeld van de taken die MBO’ers kunnen uitvoeren is het veiligstellen van harde schijven of het zoeken naar beveiligingslekken zoals SQL injecties en XSS. “De vervolgstappen kunnen nog steeds door een hoger geschoolde uitgevoerd worden, maar de techniek is inmiddels zo gevorderd dat dit meer zaken zijn die bij een instroompositie horen dan bij een doorgewinterde ICT’er.” De opleiding is volgens Sondagh behulpzaam voor de branche door enerzijds het genoemde gat op te vullen en anderzijds de kerntaken breder in de markt te zetten. “Forensisch onderzoek is echt nog een aparte tak van sport, maar door hier mensen specifiek voor op te leiden wordt het ook voor de branche een steeds toegankelijkere dienst”, aldus Sondagh.
Ethiek
Naast technische zaken krijgen studenten ook vakken zoals “ethiek” en “strafrecht”. “Het weten wat wel en niet mag is essentieel in deze beroepsgroep. Maar elke student heeft natuurlijk ook een eigen set normen en waarden. Daarbij is het belangrijk daarover te praten en te kijken hoe je om kunt gaan met bepaalde situaties”, zo laat de docent weten. Volgens hem is de kennis over het (straf)recht al voldoende aanwezig, maar om in bezit te komen van het diploma “Digitaal Particulier Onderzoeker” moet de student ook slagen voor het onderdeel “Particulier Onderzoeker”, dat zou je kunnen zien als het privé detective diploma, welke je in staat stelt onderzoek naar persoonsgegevens te kunnen uitvoeren. In dit diploma zit een grote dosis wetskennis.
Zijn studenten hoeven niet over een baan in te zitten. “Het aantal forensische IT-bedrijven blijft nog groeien, de markt lijkt dus zeker niet vol.” Je ziet ook steeds meer dat ICT-afdelingen hun mensen intern een hoop willen bijbrengen over beveiliging.
Boek
Eerder dit jaar schreef de security docent zijn eigen boek, genaamd “ICT Security". In het boek staat letterlijk dat het boek is bedoeld voor MBO ICT-opleiding niveau 3 en 4. “Maar ook voor ICT’ers die weinig ervaring met beveiliging hebben en hun kennis willen ophalen, is dit boek een uitkomst”, zegt Sondagh. Door de grote hoeveelheid praktijkopdrachten is het een echt doe-boek. Daarnaast zit er bij elke opdracht veel uitleg. De docent geeft aan het boek geschreven te hebben omdat er geen alternatief is.
Alle bestaande boeken op het gebied van ICT-beveiliging zijn of HBO+ niveau, of niet praktisch of gericht op één facet van de branche. “Ik wilde een boek waarmee iedereen met basiskennis van ICT kan leren hoe digitale beveiliging werkt en hoe je dit moet toepassen.” Hij hoopt er mee te bereiken dat iedere ICT MBO’er die uitstroomt naar de arbeidsmarkt praktische en theoretische kennis van beveiliging heeft.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.