Internetprovider Orange gaat niet door met het omstreden advertentiesysteem Phorm, zo heeft het laten weten. Phorm analyseert het surfgedrag van abonnees, zodat het hieraan gerichte advertenties kan koppelen, waar bedrijven goed voor betalen. De oprichter van Phorm was eerder verantwoordelijk voor het spywarebedrijf PeopleOnPage. Het enige verschil is dat Phorm de informatie nu koopt van de internetproviders, in plaats van mensen te overtuigen om spyware te downloaden. De Britse provider BT gaat ondanks alle kritiek wel door met het project. Analisten denken dat BT in 2010 zo'n 105 miljoen euro dankzij de reclames zal verdienen. De provider hoefde eerder niet voor de rechter verschijnen wegens het bespioneren van haar abonnees.
In het geheim testte de provider een programma dat JavaScript aan elke door de gebruiker gedownloade pagina toevoegde. Dat script stuurde de inhoud van de gedownloade pagina naar het advertentiebedrijf, zodat het een advertentieprofiel van de abonnee kon maken. Bezocht een abonnee bijvoorbeeld autosites, dan kreeg hij de volgende keer als hij op een andere website was advertenties voor autoverzekeringen te zien. In totaal werden 18.000 abonnees op deze manier bespioneerd, zonder dat ze dit wisten. Volgens de Information Commissioner, de Britse privacywaakhond, werd alleen de technische haalbaarheid getest en kon BT de nietsvermoedende deelnemers niet identificeren.
Nieuwe pilot
Sinds dertig september is men met een nieuwe test van het programma gestart, waar 10.000 mensen aan mee zouden doen. Hoeveel abonnees zich hebben aangemeld wil de provider niet zeggen. Orange neemt definitief afscheid van het programma. "Privacy zit in ons DNA, dus moeten we eerlijk en open zijn over wat we doen", aldus Paul-François Fournier, senior vice-president. De provider geeft het privacyvraagstuk als reden om zich terug te trekken. BT kan het geld van Phorm goed gebruiken, deze week kreeg het een boete van 1,5 miljoen euro wegens het oplichten van de Britse overheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.