De Amerikaanse Luchtmacht is de aanvallen op hun systemen zo zat, dat ze van plan is de wetten van cyberspace te herschrijven. De motieven en locaties van aanvallers zijn vaak onbekend. Om de cybercriminelen een stapje voor te zijn, wil men de digitale wetten veranderen. Een ironisch feit is dat het Amerikaanse leger grondlegger van het internet is, maar nu zelf slachtoffer is van aanvallen die via het internet plaatsvinden. Het leger is inmiddels zó afhankelijk van hun netwerk, dat een klein lek rampzalige gevolgen kan hebben. "Je kunt je eigen netwerk beheren en je eigen wetten herschrijven", zegt Rick Wesson, directeur van het beveiligingsbedrijf Support Intelligence. "Maar je kunt niet die van andere mensen gaan veranderen", voegt hij eraan toe.
Het programma van het Air Force Research Laboratory's (AFRL) genaamd "Integrated Cyber Defense", moet juist daar voor gaan zorgen. "De wetten van cyberspace kunnen herschreven worden, en daarom is het domein op elk niveau aan te passen, in voordeel van de krijgsmacht." De wetsveranderingen zullen onder andere bestaan uit het uitschakelen van toegang tot het netwerk voor aanvallende partijen, het lokaliseren en identificeren van anonieme hackers en het inschakelen van Air-Force servers om aanvallen te omzeilen.
Volledige toegang
Een onderzoeksprogramma, begonnen in mei, pleit voor volledige toegang tot elke computer. Een nieuwe afdeling van “informatie strijders” is onder het Air Force Space Command geplaatst. “Onze missie is om cyberspace zowel voor de aanval als verdediging te controleren”, liet Luitenant Generaal Robert Elder al eerder weten.
“Kunnen we cyberspace met afwijkende regels maken?”, vraagt Paul Ratazzi, AFRL technisch adviseur, zich af. “Laten we deze fundamentele aannames uitdagen om erachter te komen hoe ze werken, en kijken of er een betere manier is."
Traceren
Het is bijvoorbeeld ontzettend moeilijk om een hacker te traceren. Netwerkverkeer kan door tientallen proxies en “anonymizers” gaan. Botnets van geïnfecteerde computers kunnen op afstand beheerd worden en miljoenen computers braken malafide data uit zonder dat de eigenaren er weet van hebben. Het AFRL wil graag zien of er een manier is om bestaande netwerkprotocollen te veranderen, zodat het makkelijker wordt om een bedreiging te traceren en te lokaliseren. Of misschien kunnen de hedendaagse protocollen wel worden verfijnd, zodat militaire netwerken technisch of fysiek ontoegankelijk worden voor kwaadwillenden. “We starten met blauw”, zegt manager Donald Hanson, die de militaire term voor “vriendelijke eenheden” gebruikt. “Als je niet blauw bent, kom je er niet in."
Hanson is ook geïnteresseerd in oplossingen om digitale aanvallen te ontwijken, in plaats van nieuwe manieren verzinnen om ze stoppen. “Veel aandacht gaat altijd naar het verdedigen tegen een aanval, in plaats van het vermijden van een aanval." Digitale radio’s communiceren tegenwoordig door “frequency-hopping”, een methode waarbij iedere seconde zo’n 1600 keer van frequentie wordt gewisseld. “Misschien biedt dat een oplossing voor het beveiligen van het netwerk."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.