Ondanks de voorwaarde van de Eerste Kamer om de bewaarplicht naar zes maanden terug te brengen, moeten Nederlandse internetproviders de gegevens van hun abonnees toch een jaar bewaren. Daarmee heeft de Tweede Kamer gefaald in haar taak als bewaker van onze grondrechten, zegt Axel Arnbak van digtale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De door de Tweede Kamer voorgestelde bewaartermijn van twaalf maanden leek in de Eerste Kamer te stranden. Die ging alleen akkoord met de Wet bewaarplicht telecomgegevens, op voorwaarde dat de voorgestelde termijn naar zes maanden werd teruggebracht. Minister Hirsch Ballin gaf uiteindelijk “met gezwinde spoed” zijn toezegging.
"Zo smeedde de Minister met zijn toezegging een krappe meerderheid, en was een van de meest privacy-inbreukmakende voorstellen van de afgelopen jaren tot wet verheven", zegt Arnbak. Nu het "reparatiewetje" van Minister Hirsch Ballin voorligt in de Tweede Kamer, blijkt een gapend gat tussen de Tweede- en de Eerste Kamerfracties van de VVD en het CDA. Het CDA, dezelfde partij die bij monde van haar minister juist beloofde om de bewaartermijn te verkorten, pleit weer voor een duur van “ten minste 12 maanden”, en neemt daarmee openlijk afstand van partijgenoot en CDA-senator Franken. Ook de VVD-fractie gebruikt het debat over het reparatiewetje om opnieuw te pleiten de gehele bewaartermijn te verruimen naar 18 maanden. ChristenUnie leverde geen inbreng.
Grondrecht
Volgens Arnbak maakt de verdeeldheid binnen het CDA en de VVD deze partijen niet geloofwaardiger. "Maar nog veel pijnlijker is dat de Eerste Kamer heeft gefaald in haar staatsrechtelijke taak te waken over onze grondrechten. Want als de Tweede Kamer de reparatiewet niet aanneemt, heeft de Eerste Kamer het nakijken: dan blijkt de toezegging van de Minister een lege huls." Hierdoor is nu onzeker of de termijn voor internetgegevens daadwerkelijk tot zes maanden wordt verkort. In de tussen moeten providers de internetgegevens van alle Nederlanders twaalf maanden lang bewaren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.